Bosna i Hercegovina     | 26.10.2020. 13:19 |

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti VE posmatra izbore u BiH iz daljine

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 26. oktobra (FENA) - Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope provest će postupak posmatranja iz daljine, 29. i 30. oktobra, za lokalne izbore koji će se održati u Bosni i Hercegovini 15. novembra 2020. godine, kao odgovor na poziv državnih vlasti, navodi se u saopćenju Kongresa.

Ovaj novi format uveden je kao privremeni postupak u izuzetnim situacijama, poput pandemije Covid-19, na osnovu Rezolucije Kongresa 455 (2020) koju je Statutarni forum usvojio u sklopu šire rasprave o izvještaju Kongresa o lokalnim i regionalnim izborima u velikim kriznim situacijama.

Delegaciju čine članovi Kongresa zastupljeni u Vijeću za demokratske izbore/Venecijanskoj komisiji, uključujući Stewarta Dicksona (Ujedinjeno Kraljevstvo, ILDG), Josa Wienena (Holandija, PPC/CCE), Rosaleenu O'Grady (Irska, ILDG), Vladimira Prebilića (Slovenija, SOC/G/PD) i Randi Mondorf (Danska, ILDG). Tim ima podršku Colina Copusa, člana Grupe nezavisnih stručnjaka o Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi.

Dana 29. oktobra, delegacija Kongresa održat će nekoliko online brifinga sa sudionicima u izbornom procesu, posebno sa Željkom Bakalarom, predsjednikom Centralne izborne komisije BiH, kao i s predstavnicima međunarodne zajednice u Sarajevu, Asocijacije lokalne vlasti Republike Srpske, Asocijacija općina i gradova Federacije BiH i mediji, navodi se u saopćenju.

Dana 30. oktobra planirani su online sastanci sa Marinkom Čavarom, šefom Delegacije BiH pri Vijeću Evrope i predsjednikom Federacije BiH i članovima Kongresne delegacije u BiH, kao i sa kandidatima za gradonačelnike i predstavnicima političkih partija na izborima. Pored toga, organizovani su online brifinzi sa predstavnicima nekoliko domaćih nevladinih organizacija.

U skladu s spomenutom rezolucijom Kongresa, saradnja s domaćim posmatračima bit će nadograđena kako bi se podržala virtualna misija i pružile informacije iz prve ruke o događajima na dan izbora.

Na osnovu detalja i podataka prikupljenih tokom postupka posmatranja iz daljine, pripremit će se informativni izvještaj koji će biti dostavljen Kongresnom birou na sastanku 11. februara 2021. godine, zaključio je Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta