Bosna i Hercegovina     | 26.10.2020. 13:07 |

Ministarstvo za boračka pitanja KS dodijelilo 62 stana boračkim porodicama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA)  - Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijelilo je 62 stana pripadnicima boračke populacije u novoizgrađenom objektu B1-A u vogošćanskom naselju Rosulje, saopćila je kantonalna pres-služba. 

Resorni ministar Hajrudin Grabovica izjavio je da su na osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca/branitelja BiH, pravo na dodjelu stanova  u vlasništvo ostvarili troje djece šehida-poginulih boraca bez oba roditelja, sedam stopostotnih ratnih vojnih invalida te deset roditelja i 35 supruga šehida-poginulih boraca.

Još sedam stanova je dodijeljeno na doživotno korišćenje.

 Ministar Grabovica je danas posjetio ovo naselje i uručio ključeve prvim stanarima novoizgrađenog objekta zajedno sa saradnicima, kao i načelnikom Vogošće Edinom Smajićem i direktorom Fonda za izgradnju stanova, porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe Mirzom Emirhafizovićem.

Za kupovinu ovih stanova od Fonda, Ministarstvo za boračka pitanja KS izdvojilo je 4.636.898 KM sa budžetskih pozicija za 2018. i 2019. godinu.

- Nažalost, 25 godina od završetka agresije na našu domovinu, 190 pripadnika boračke populacije u Kantonu Sarajevo još uvijek čeka na ostvarenje ovog prava. Ukoliko se nastave rješavati zahtjevi na dodjelu stana ovom dinamikom, bit će u potpunosti riješeni u narednih tri ili četiri godine - kazao je ministar Grabovica.

Istakao je da je Ministarstvo i ove godine osiguralo oko 3.600.000 KM za realizaciju ovog prava boračke populacije Kantona Sarajevo.

Načelnik Smajić je poželio dobrodošlicu novim stanarima te najavio skoro uređenje prostora oko novog objekta.  Bit će upotpunjen novim dječijim igralištem, a uskoro bi na ovom lokalitetu trebalo graditi i osnovnu školu jer Vogošća bilježi sve veći broj stanovnika.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom