Ekonomija     | 26.10.2020. 16:16 |

Upriličene radionice o ruralnom turizmu u okviru projekta 'Cycling Rural'

FENA Saopćenje

HERCEG NOVI, 26. listopada (FENA) - Dvodnevna radionica na temu ruralnog turizma održana je u Herceg Novom u okviru projekta "Biciklističke rute za unaprjeđenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore - Cycling Rural", a u organizaciji Turističke organizacije Herceg Novi.

Predavač na radionicama bio je stručnjak iz oblasti izrade i uspješne implementacije strategije ruralnog turizma Istre Robert Baćac, a prvog dana održana je radionica pod nazivom "Ruralni turizam - od anonimnosti do atraktivnosti", priopćeno je iz Ureda za europske integracije Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ).

"U Herceg Novom prepoznat je veliki potencijal za razvoj ovog oblika turizma, posebno zbog zaleđa koje još uvijek u velikoj mjeri ima očuvanu ambijentalnu arhitekturu i prirodu, poljoprivrednu proizvodnju i lijep pejzaž, što ruralni predjel tog grada čini i vizualno atraktivnim. Nezaobilazna je i tradicija, gastronomija, običaji, folklor, legende, a sve to uz dobre domaćine kao nositelje ponude može činiti resurse ruralnog turizma Herceg Novog", navodi se u priopćenju.

Na kraju prvog dana radionice uslijedio je terenski obilazak atrakcija i potencijalnih turističkih resursa sela Kameno, gdje su radionice i održane, a prikazana je i tradicionalna trpeza novskog zaleđa kao jednog segmenta ponude ove vrste turizma.

Drugog dana održana je radionica pod nazivom "Kreiranje turističkog proizvoda i usluga ruralnog turizma" na kojoj je obrađena tema izrade atraktivnih turističkih paketa ruralnog turizma s aspekta izazivanja sinergijskog i multiplikativnog efekta na lokalnu zajednicu.

Cilj ovog projekta je da se kroz biciklističku trasu "Slano i slatko", koja vodi od mora do najveće vodene površine na Orjenu, Orjenske lokve, poveže atraktivna morska obala i stari grad sa zaleđem i na taj način integrira cjelokupna kulturna i prirodna baština u priznati turistički proizvod.

Lokalni putevi, koji su i biciklističke trase, prolaze kroz mjesta i područja u zaleđu koja nisu prepoznata ili dovoljno vidljiva pa će se kroz cikloturizam uvezati cjelokupna ponuda ruralnog turizma grada.

Na trasi "Slano i slatko" planirana je izgradnja četiri vidikovca, odnosno odmorišta za bicikliste. Projekt će uvesti standard kvalitete kao što je "Bike Friendly Concept" te će se na taj način dodati vrijednost turističkoj ponudi u cijeloj regiji što će, kako kažu, direktno dovesti do povećanja aktivnosti u ruralnim područjima Herceg Novog i ZHŽ-a, odnosno do diverzifikacije turističke ponude u obje regije.

Na navedenim radionicama bilo je 30 sudionika među kojima i predstavnice Ureda Vlade ZHŽ-a za europske integracije Ana Soldo, Renata Kolobarić i Ivana Pešorda.

Projekt "Cycling Rural" provodi se u okviru drugog poziva Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020, započeo je 1. listopada 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 495.000 eura, od čega Europska unija financira 400.000 eura.

Partneri projekta su Ured Vlade ZHŽ-a za europske integracije kao nositelj projekta, gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi.

Europska unija financira ovaj projekt s ciljem jačanja i diversifikacije kvalitete turističke ponude, te razvoja i promocije biciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnim područjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Projekt će rezultirati stvaranjem nove i atraktivnije turističke ponude pod brendom "Cycling Rural", koja će biti uključena u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskoga zaleđa, stoji u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu