Svijet     | 26.10.2020. 16:31 |

Osumnjičeni za gencoid u Ruandi u pritvoru u Haagu

FENA Internet

DEN HAAG, 26. oktobra (FENA) - Osumnjičeni za genocid u Ruandi Félicien Kabuga u ponedjeljak je u pritvoru u Haagu nakon premještaja iz Francuske po nalogu suda Ujedinjenih nacija.

Kabuga, koji je bio u bijegu 22 godine do hapšenja u Francuskoj u maju, uskoro će biti izveden pred sudiju, navodi se u saopćenju tribunala UN-a.

Prošle sedmice je sudija UN-a naredio premještaj u Holandiju, umjesto u pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Tanzaniji, zbog pandemije koronavirusa.

Kabuga (84) će vjerovatno provesti najmanje nekoliko mjeseci u Haagu, a onda bi mu se i dalje moglo suditi u Tanzaniji, javio je Reuters.

Tužitelji UN-a optužuju bivšeg tajkuna, koji se obogatio prodajom čaja i kafe za finansiranje i uvoz mačeta za etničke milicije Hutha koje su ubile stotine hiljada Tutsija i umjerenih Huta u Ruandi tokom 1994. godine.

Kabuga se suočava s optužbama za genocid, saučesništvo u genocidu i zločine protiv čovječnosti. Optužbe protiv sebe odbacio je kao "lažne" tokom saslušanja u Francuskoj.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'