Kultura     | 27.10.2020. 07:19 |

Prezentaciji studije 'Analiza potrebnih vještina za softversku industriju'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - U okviru projekta Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG) u utorak, 27. oktobra, u Sarajevu će biti održana prezentaciji studije „Analiza potrebnih vještina za softversku industriju“.

Analiza potrebnih vještina za softversku industriju, rađena u saradnji s Bit Alijansom tokom prethodne godine u okviru projekta Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG), koji finansira Vlada Kraljevine Norveške, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH, pokazala je da IKT sektoru nedostaje kvalitetne radne snage.

- Prema podacima prikupljenim u studiji, od prosječno 926 otvorenih pozicija za IT specijaliste na godišnjem nivou, njih 388 ne može biti popunjeno. U većini slučajeva, kao razlog se navodi nepostojanje kandidata s odgovarajućim znanjima i vještinama - saopćeno je iz UNDP-a.

U saopćenju se navodi da će prezentacija studije ponuditi konkretne mjere za prevazilaženje izazova s kojima se IKT sektor, ali i obrazovni sistem u BiH, suočavaju.

Kako je predviđeno, uvodna obraćanja imat će rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera, ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen, te ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.                            

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta