Svijet     | 27.10.2020. 08:45 |

Nalog za hapšenje Moralesa poništen nakon predsjedničkih izbora u Boliviji

FENA Internet

BOGOTA, 27. oktobra (FENA) - Bolivijski sud povukao je u ponedjeljak potjernicu za bivšim predsjednikom Evoom Moralesom, osam dana nakon što je njegova ljevičarska stranka MAS odnijela pobjedu na predsjedničkim izborima, izvijestili su lokalni mediji.

Morales je optužen za terorizam, na temelju snimaka u kojima glas koji mu se pripisuje poziva na postavljanje cestovnih blokada i da gradovi ostanu bez hrane tokom postizbornih protesta prošle godine.

Sud je poništio potjernicu s obrazloženjem da Morales, koji živi u Argentini, nije bio uredno pozvan da se pojavi pred sudom.

Istraga optužbi za terorizam ipak se nastavlja, navodi dnevnik El Deber.

Presuda je uslijedila osam dana nakon što je Luis Arce, predsjednički kandidat Moralesove stranke MAS, pobijedio na izborima s više od 55 posto glasova.

Izbori su ponovljeni nakon godinu dana, kad su prethodni poništeni zbog optužbi za prijevaru što je izazval nasilne proteste a Moralesa prisililo da napusti zemlju.

Prvi autohtoni predsjednik andske zemlje vladao je 13 godina, izazivajući pohvale za poticanje ekonomskog rasta i smanjenje nejednakosti, iako je kasnije optužen za korupciju.

Morales, koji se obvezao na povratak u Boliviju, navodno je tokom vikenda posjetio ljevičarskog predsjednika Venezuele Nicolasa Madura.

Ne očekuje se da bivši predsjednik igra nikakvu ulogu u vladi Arcea, koji bi trebao položiti zakletvu 8. novembra, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana