Svijet     | 27.10.2020. 10:37 |

Darmani: Turska se ne bi trebala miješati u unutrašnje poslove Francuske

FENA Internet

PARIZ, 27. oktobra (FENA) - Turska se ne bi trebala miješati u unutrašnje poslove Francuske, rekao je u utorak ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin, nakon što je turski predsjednik Tayyip Erdogan pozvao na bojkot francuske robe, pozivajući se na "antiislamsku" agendu francuskog čelnika Emmanuela Macrona.

Erdoganovi komentari u ponedjeljak bili su najnoviji izraz bijesa u muslimanskom svijetu zbog prikazivanja slika Poslanika Muhameda u Francuskoj, koje muslimani smatraju bogohulnim.

Erdogan je također doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje, što je prisililo Pariz da opozove svog ambasadora u Ankari.

- Svakog od nas trebalo bi šokirati da se strane sile miješaju u ono što se događa u Francuskoj - rekao je Darmanin za radio France Inter, dodajući da se misli na Tursku i Pakistan, gdje je parlament donio rezoluciju u kojoj se od vlade traži da opozove svog ambasadora iz Francuske.

- Turska se ne bi trebala miješati u unutrašnje poslove Francuske - dodao je Darmanin, prenosi Reuters.

Spor ima korijene u incidentu ispred francuske škole 16. oktobra, u kojem je muškarac čečenskog porijekla odrubio glavu Samuelu Patyju, nastavniku koji je učenicima pokazao karikature Poslanika Muhameda tokom lekcije o slobodi govora.

Predsjednik Emmanuel Macron, koji se u ponedjeljak sastao s predstavnicima francuske muslimanske zajednice, obavezao se boriti se protiv "islamističkog separatizma".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo