Bosna i Hercegovina

Stalna razmjena informacija između 32 članice EANA-e sada još važnija

Saopćenje, EANA logo TWITTER

KIJEV, 27. oktobra (FENA) - Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) je, zbog nesretnih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19, održala prvu internetsku konferenciju ikad, umjesto konferencije uživo koja je trebala biti održana u Kijevu.

Kako je saopćeno iz EANA-e, konferencija, koja je inače trebala da traje jedan dan sa uvodnim izlaganjima i panel diskusijama, transformisana je u niz online sastanaka koji su trajali tokom šest sedmica, počev od 17. septembra, a završivši 23. oktobra online sastankom pod nazivom "Koronavirus: promjene i prilike".

- Novinske agencije su više nego ikad postale žile kucavice međunarodnog protoka informacija. Kriza COVID-19 dodatno je naglasila tu ulogu, ali istovremeno je proizvela izazove bez presedana. Stalna razmjena informacija između 32 članice EANA-e sada je još važnija - rekao je Peter Kropsch, predsjednik EANA-e i izvršni direktor dpa.

Pretvaranje jednodnevnog sastanka u seriju online panel diskusija pokazalo se korisnim za interakciju između EANA-e i njenih članica, kao i za jačanje veza unutar zajednice.

Fokusirajući se na efekte pandemije na novinske agencije, paneli su se bavili temama od diverzifikacije proizvoda pod uticajem pandemijske krize do ponovnog razmatranja uloge novinskih agencija u društvu tokom proteklih nekoliko mjeseci, navodi se u saopćenju.

- Novinske agencije ponovo su dokazale da imaju sposobnost da preuzmu ulogu okosnice cijelog medijskog ekosistema. Tokom ovih teških vremena, naše članice su ojačale i razvijale su se na način koji je bio najbolji za njihove klijente, njihove partnere i društva u cjelini, pružajući svima pouzdane, tačne i provjerene informacije - rekao je Alexandru Giboi, generalni sekretar EANA-e.

(FENA) L.A.