Kultura     | 27.10.2020. 14:45 |

Šabeta: Za Veterinarski fakultet oprema, zamjena za životinje u edukaciji

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Veterinarski fakultet u Sarajevu dobit će od Udruženja za prava životinja i okoliš EVA, Doctors Against Animal Experiments, InterNICHE i PETA savremenu opremu kojom se, kako je to najavljeno, završava epoha eksperimentiranja na životinjama u toj instituciji.

Predsjednica Udruženja EVA Maida Šabeta najavila je u izjavi za Fenu da će tako Veterinarski fakultet dobiti 3D printer, koji omogućava zamjenu korištenja životinja u edukaciji.

- Dobit će, na korištenje na nekoliko mjeseci, i alternativnog psa tzv. Jerryja koji ima mnogo različitih funkcija. Umjesto da se eutanazira bilo koja životinja odnosno sisar, umjetni Jerry ih zamjenuje. Mnogo je i bolji za edukaciju. Studenti se mogu vježbati na tom umjetnom psu, ne moraju tražiti umrlu niti bolesnu životinju – naglasila je.     

Kako kaže Šabeta sarajevski Veterinarski fakultet dobit će od njemačkog PETA (organizacija za zaštitu životinja) zamjenu za žabe, koje se inače u edukaciji znaju secirati žive.

- Veterinarski fakultet to trenutno ne radi, ali im je to poklon kao neka vrsta podstreka - kazala je. Dodaje da će Veterinarski fakultet dobiti i još nekoliko malih softvera.

Šabeta naglašava da je Veterinarski fakultet u Sarajevu zajedno sa prof. dr. Ibrahimom Arnautovićem, još prije desetak godina započeo da ukida eksperimente na životinjama.

Kako pojašnjava, prof.dr. Ibrahim Arnautović izumio je 2003. godine alternativni model, koji zamjenjuje korištenje žive životinje tokom pokaznih vježbi. Za taj model bio je nagrađen od InterNICHE te izložen na brojnim konferencijama i kongresima svijeta.

- Profesor Arnautović preminuo je prije sedam godina. Za 30. i 31. oktobar najavljena je konferencija u Sarajevu, koju smo zasluženo nazvali po njemu - naglasila je Šabeta.

Programom je planirano da, u okviru te konferencije, bude dodijeljena stipendija za najboljeg studenta Veterinarskog fakulteta, iz fondacije koja nosi ima prof. dr. Ibrahima Arnautovića.    

Ibrahim Arnautović profesor emeritus rođen je u Travniku 1928. godine. Obrazovanje počinje u Travniku, nastavlja u Sarajevu, a 1954. godine završava na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Po završetku studija postao je asistent na Katedri za anatomiju Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Doktorsku disertaciju završio je 1958. godine.

Prvu specijalizaciju obavio je u Edinburgu (Škotska) odakle i donosi metodu korodiranja krvnih sudova. Na Veterinarskom fakultetu Sarajevo od samog početka radi na formiranju Zavoda za anatomiju i anatomskih muzeja kao neiscrpnu bazu naučnih radova i studentskih učila.

U vremenu provedenom sa studentima uvijek je tražio pravi izbor za izučavanje anatomije domaćih životinja. Jedan od njegovih favoriziranih načina je učenje pomoću modela, koji svojim izgledom i praktičnošću omogućava učenje. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'