Bosna i Hercegovina     | 28.10.2020. 13:46 |

Memorijalni centar Srebrenica i BIRN BiH pokreću projekt 'Životi iza polja smrt'

FENA Saopćenje

SREBRENICA, 28. oktobra (FENA) - Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ove sedmice kreću u zajednički projekt snimanja stotinu svjedočanstava preživjelih svjedoka genocida.

Memorijalni centar i BIRN BiH tim projektom žele povezati pojedinačna svjedočanstva sa predmetima u kolekciji muzejske zbirke Memorijalnog centra, koje su dosad donirali preživjeli te prikupiti nove artefakte i svjedočanstva.

To je prvi projekt usmene istorije koji se radi na osnovu metodologije koju je razvio Memorijalni centar. Centar će u budućnosti dalje raditi na razvoju metodologije, u saradnji sa De Montfort Univerzitetom iz Leicestera.

- Primarna ciljna grupa u tom projektu su žrtve genocida, njihove porodice i ljudi pogođeni direktno i indirektno zločinom, kao i povratnici u Srebrenicu i širu okolinu. Kroz taj projekt, BIRN BiH žrtvama daje prijeko potreban glas i prostor u javnoj sferi da podijele svoje priče, dok će Memorijalni centar sakupljati i čuvati lične predmete žrtava pronađenih u masovnim grobnicama i koristiti ih kroz izložbe za priče o stvarnim životima prekinutim genocidom 1995. godine - kaže Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari poziva sve koji su preživjeli opsadu Srebrenice, ako imaju neke predmete koji su pripadali njima ili njihovim bliskim srodnicima ubijenim za vrijeme genocida da se jave, doniraju predmete i ispričaju svoje priče.

Hasan Hasanović, koji rukovodi projektom uime Memorijalnog centra, naglašava značaj projekta prikupljanja predmeta i svake pojedinačne lične priče.

- U našoj muzejskoj zbirci trenutno imamo veliki broj predmeta, koje smo prikupili u proteklih nekoliko mjeseci. Kolege su zabilježile osnovne informacije koje su poveznica između žrtve i predmeta. Sad ćemo, kroz video svjedočenja žrtava, pokušati kompletirati tu priču. Svaka priča je važna i svako od nas ima obavezu da čuva sjećanje na svoje najmilije - kaže Hasanović.

Dodaje da je “ovo prilika za sve nas, da sačuvamo sjećanje”.

- Znam, teško da smo bilo šta ponijeli iz Srebrenice u toku progona, ali bez obzira na sve opet se pronađe nešto što nas veže za Srebrenicu i genocid. Zato vas pozivam da nam se javite i doprinesete ovom iznimno važnom projektu za sve nas - kazao je.

U toku ove sedmice timovi Centra i BIRN-a BiH snimit će u Srebrenici prvih pet intervjua s ljudima koji su, na trajno čuvanje Memorijalnom centru, donirali predmete koji su pripadali njima ili njihovim članovima porodice.  Zatim će se snimanja nastaviti i na drugim lokacijama. Snimanje svjedočenja odvijaće se na tri lokacije - Srebrenici, Sarajevu i Tuzli.  

- Krajnji cilj projekta, koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, jeste snimiti 100 svjedočenja. Zatim odabrati dvadeset priča koje će se koristiti zajedno sa njihovim ličnim predmetima i predstaviti kroz stalnu izložbu u Memorijalnom centru - navodi se u saopćenju Press službe Memorijalnog centra Srebrenica. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo