Bosna i Hercegovina     | 28.10.2020. 14:48 |

GIZ - Djevojčice u Goraždu ruše predrasude

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 28. oktobra (FENA) - Srednja stručna škola 'Džemal Bijedić' Goražde upisala je novu generaciju učenika/ica prerađivača/ica plastike. Odjeljenje je sastavljeno od 19 učenika/ica što je, u odnosu na prethodnu godinu kad ih je bilo 15, značajno povećanje.

Iako u bh. društvu preovladavaju predrasude da su stručna zanimanja za dječake, deset djevojčica upisanih na taj smjer u potpunosti je demantiralo takve tvrdnje barem u gradu na Drini.

Jedna od djevojčica koja se na prvu zaljubila u taj smjer je Medina Adilović, koja je za školu i taj smjer saznala putem medija.

- Odmah mi se učinio interesantnim, odlučila sam da se upišem. Čula sam da se dosta učenika iz prethodne generacije zaposlilo, po završetku škole. To mi je bio jedan od značajnih motiva - kazala je. Druge škole nije uzimala u razmatranje, budući da je ovo bio njen prvi izbor.

U svemu tome podržali su je roditelji i prijatelji.

- Moji roditelji su bili saglasni, od samog početka. Savjetovali su me da se trudim, budem marljiva u školi i na praksi da bih usvojila što više potrebnih znanja. Prijatelji, iako nisu bili informisani o tome šta radi prerađivač/ica plastike maksimalno su podržali moju odluku - kaže. Dodaje da nije dobijala komentare da je to isključivo smjer za dječake.

Planira ostati u BiH, usavršavat se u poslu za koji se školuje. Odabir tog zanimanja smatra pravom i iskrenom odlukom.

- Djevojčicama bih poručila da se raspitaju o školi, a onda odluče da li je to nešto što bi mogle raditi. Jako je bitno da znaju da je To zaista perspektivan smjer, kad govorimo o našem gradu i našoj državi - poručila je.

Direktor Srednje stručne škole 'Džemal Bijedić' Sedin Hadžimusić ističe da je ta škola veoma zadovoljna upisom u školskoj 2020/21.

- Što se tiče prerađivača plastike, imat ćemo jedno interesantno odjeljenje gdje će do izražaja doći dualno organizovani sistem obrazovanja. Nadamo se da će se praktična nastava nastaviti obavljati u kompanijama s područja našeg kantona. Veliku pomoć u realizaciji  praktične nastave dao nam je GIZ, pružajući podršku Školi uručivanjem savremene mašine za brizganje plastike. Škola posjeduje stručan, mlad i obučen kadar za rad na savremenim tehnologijama tako da će učenici tog zanimanja imati jednu od najsavremenijih radionica - rekao je Hadžimusić.

"PREVENT COMPONENTS" d.o.o. Goražde i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH implementiraju u okviru develoPPP.de programa projekt "IDEAL- Poboljšanje i razvoj obrazovnog sistema za plastičare/ke u Bosni i Hercegovini", u okviru develoPPP.de programa. Navedeno razvojno partnerstvo se realizuje u ime Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), saopćeno je iz GIZ-a.

U okviru tog projekta podržana je izrada standarda zanimanja, za zanimanje „prerađivač/ica plastike“. Nastavni plan i program za to zanimanje, koji je kao takav najsavremeniji u Bosni i Hercegovini, primjenjuje se od školske 2019./20. godine.

Plan i program odobren je od Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Srednja stručna škola 'Džemal Bijedić' Goražde jedina u BiH nudi zanimanje prerađivač/ica plastike.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom