Regija     | 28.10.2020. 15:24 |

Srbijanska premijerka najavila šest ciljeva i predstavila 'vladu kontinuiteta'

FENA Agencije

BEOGRAD, 28. listopada (FENA) - Ova vlada bit će vlada ekonomskog i političkog kontinuiteta, najavila je u srijedu srbijanska premijerka Ana Brnabić predstavljajući zastupnicima srbijanskog parlamenta novu vladu, ministre i šest ključnih ciljeva u budućem mandatu.

Brnabić je istaknula strateške prioritete - nastavak borbe protiv covida 19, očuvanje državnih i nacionalnih interesa na Kosovu, borba protiv organiziranog kriminala i mafije, očuvanje neovisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije u unutarnjoj i vanjskoj politici, vladavinu prava i daljnje ekonomsko jačanje države, zatraživši potporu zastupnika za svoj program.

"Srbija je danas zemlja koja je prestala nizati povijesne poraze i postala zemlja koja pobjeđuje. Počeli smo vjerovati u sebe, vlastite kapacitete i vlastiti uspjeh. Ne međunarodnom planu Srbija je zemlja koju se poštuje i uvažava, a ne zemlja pred koju se postavljaju ultimatumi i uvjeti", istaknula je Brnabić kojoj je, poslije pobjede Srpske napredne stranke na lipanjskim izborima, povjeren mandat da vodi i buduću vladu.

Brnabić je naglasila da će vlada biti proeuropska, opredijeljena za ubrzavanje procesa europske integracije i usklađivanje Ustava s europskim pravnim stečevinama u području pravosuđa.

Govoreći o jednom od tri nova resora, ministarstvu za društveni dijalog i prava građana, Brnabić je najavila da će njegova ključna uloga biti unaprjeđenje dijaloga i rada s nevladinim sektorom.

Moramo graditi povjerenje, rekla je Brnabić, jamčeći da je Vlada u potpunosti spremna i iskrena u namjerama da radi na jačanju demokratskog društva i ravnopravnom sudjelovanju građana u svim aspektima života.

"Visoko među prioritetima bit će inkluzivno društvo, aktivna borba protiv diskriminacije, društvo koje pruža jednake šanse za sve svoje građane", naglasila je Brnabić.

Među strateškim opredjeljenjima vlade je i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), te unapređenje regionalne suradnje jer, po njezinoj ocjeni, "samo sigurna regija osigurava da Srbija bude sigurna".

"Zato ćemo dalje predano raditi na regionalnoj suradnji", poručila je Brnabić istaknuvši u tom pogledu političko-gospodarsku inicijativu o stvaranju tzv. "mini Shengena".

U Skupštini je u tijeku rasprava o ekspozeu Ane Brnabić, a očekuje se da će - nakon što zastupnici potvrde njezin izbor ministara i programske ciljeve usuglašene prošlog tjedna na Predsjedništvu Srpske napredne stranke - vlada prisegnuti večeras oko 20 sati.

Istodobno, iz korpusa oporbenih stranaka koje su bojkotirale lipanjske izbore, ekspoze Ane Brnabić naziva se "fikcijom" i "početkom predizborne kampanje" jer je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ranije najavio da će vlada biti "reformska vlada za krizna vremena" u doba pandemije, a njezin mandat ograničio najkasnije do travnja 2022. godine, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo