Ekonomija     | 28.10.2020. 15:40 |

Inžinjerska komora-Doprinijeti primjeni inovativnih rješenja u poljoprivredi

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - U Privrednoj komori Federacije BiH danas je održana sjednica Matične sekcije inžinjera biljne proizvodnje Inžinjerske komore FBiH na kojoj je posebno bilo riječi o doprinosu struke uvođenju inovativnih metoda u poljoprivrednoj proizvodnji.

Pošto se radi o kompleksnoj oblasti, kako je kazala predsjednica ove sekcije Selma Haračić-Berbić, okupili su različite profile inžinjera, stručnjake iz rasadničarstva, voćarstva, vinogradarstva, ratarstva, genetike, odnosno iz akademske zajednice i realnog sektora.

- Cilj nam je da unaprijedimo proizvodnju u ovoj oblasti i promovišemo je kroz razne segmente, da educiramo naše članove, napravimo simbiozu ljudi iz realnog sektora i akademske zajednice i doprinesemo uvođenju inovativnih metoda - kazala je Haračić-Berbić.

Prema podacima Privredne komore Federacije BiH, u biljnoj i animalnoj proizvodnji zabilježeno je povećanje proizvodnje u odnosu na prošlu godinu, ali i poteškoće sa plasmanom roba na domaćem, te inostranom tržištu s obzirom na poremećaje u međunarodnoj razmjeni roba uslijed pandemije koronavirusa.  

-  U ovakvoj situaciji ćemo očigledno morati uime Komore napraviti kontakte sa velikim tržnim centrima da ih zamolimo da obrate pažnju na naše registrovane proizvođače, pogotovo velike kompanije u oblasti poljoprivrede kako bi se što više naših roba, biljnog i animalnog porjekla, našlo u maloprodaji – izjavio je Mirsad Hubanić iz Sektora šumarstva, drvoprerade i poljoprivrede Privredne komore FBiH.

Izrazio je nadu da će u jesenjem i zimskom periodu doći do značajnijeg izvoza voća i povrća. Za BiH je važan nesmetani izvoz, posebno imajući u vidu činjenicu da sektor voća i povrća je u 2019. godini ostvario ukupan izvoz od 188 miliona KM.  

Jasmin Grahić sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu i potpredsjednik Matične sekcije inženjera biljne proizvodnje Inženjerske komore FBiH predstavio je online platformu za kreiranje i realizaciju inovativnih rješenja u okvirima agroekosistema – AgroMonitor.

Platforma, kako je kazao, poljoprivrednim proizvođačima omogućava brz i jednostavan pristup informacijama o specifičnim agro-ekološkim i proizvodnim uslovima poljoprivrednih gazdinstava.  

- AgroMonitor nudi programske alate neophodne za analiziranje klimatskih, prostornih i organizacionih podataka, kao i alate za samoprikupljanje, pohranjivanje i prezentovanje podataka preko interaktivnih mapa, tabela i grafikona jednostavnih za tumačenje i daljnje analiziranje. Među ostalim, kada i u kojoj mjeri navodnjavati poljoprivredne kulture u aktualnim vremenskim uslovima, kada primijeniti fitofarmaceutska sredstva i drugo - dodao je Grahić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!