Svijet     | 28.10.2020. 16:34 |

Predsjedništvo Turske o rasizmu i islamofobiji 'koji su ponovo u porastu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Rasističko, fašističko, islamofobno i ksenofobično shvatanje, koje je u porastu kao rezultat politike krajnje desnice koja je već nekoliko godina u Evropi dobila značajan zamah, posljednjih sedmica je doseglo svoj vrhunac, saopćeno je iz Predsjedništva Republike Turske, Ureda za komunikacije Sarajevo.

U saopćenju se navodi da su „policijski prepadi na džamije, organizirani napadi na sve vrijednosti islama, uvredljivi i diskriminirajući stavovi visokih dužnosnika i organizacija prema muslimanima, duboko pogodili i razljutili muslimane širom svijeta“.

- Ova gomila, predvođena prvenstveno francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i holandskim političarem Geertom Wildersom, skriva se iza vrijednosti kao što su sloboda izražavanja, demokratija i pluralizam, i stalno vrijeđa i kleveće islam, muslimane, Tursku, njen narod i sve naše vrijednosti, a time na nevjerovatan način provocira islamski svijet – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da karikatura koju je danas objavio "Charlie Hebdo" "jasno je stavila do znanja da je jedina svrha ove gomile eskalacija napetosti kroz sve žešće uvrede".

- Najoštrije osuđujemo sve provokativne postupke kao i zloglasnu karikaturu Charlie Hebdoa, koja ne predstavlja ništa drugo nego prljavu močvaru "neprijateljstva prema Turskoj i islamu", u koju Evropa svakim danom sve više tone.

Naš narod može biti siguran da će se protiv dotične karikature poduzeti svi potrebni pravni i diplomatski koraci. Nastavit ćemo se boriti protiv ovih drskih, zlonamjernih i uvredljivih koraka do kraja na razuman, ali odlučan način – ističe se u saopćenju.

Pozivaju sve države i njihove lidere, a posebno Francusku, da na odgovoran i pravedan način preduzmu potrebne korake protiv provokativnih napada koji se dešavaju posljednjih sedmica te na zajedničku borbu protiv ovog shvatanja "koje gazi sve vrijednosti" i protiv njegovih pristalica, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva Republike Turske, Ureda za komunikacije Sarajevo.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo