Svijet     | 28.10.2020. 17:15 |

Trump ukinuo američke restrikcije za izraelska naselja

FENA Internet

ARIEL, Zapadna obala, 28. oktobra (FENA) - Trumpova administracija u srijedu je ukinula decenijama dugu restrikciju koja zabranjuje američkim poreskim obveznicima da finansiraju izraelska naučna istraživanja u jevrejskimn naseljima na okupiranoj teritoriji, izazivajući palestinske osude.

Dok se američki izbori zakazani za utorak približavaju, potez Donalda Trumpa pozdravio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu, i mogao bi imati podršku među konzervativnim evangelističkim hrišćanskim glasačima koji podržavaju širenje izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Naselje Ariel na Zapadnoj obali, sjedište izraelskog univerziteta, izabrano je kao lokacija za ceremoniju otvaranja novog puta američkog naučnog istraživanja s izraelskim naučnicima.

Palestinci, koji žele Zapadnu obalu za svoju buduću državu, tvrde da je Washington "saučesnik u izraelskoj nelegalnoj gradnji naselja".

U Arielu su Netanyahu i David Friedman, američki ambasador u Izraelu, revidirali tri sporazuma postignuta između 1972. i 1977.,  omogućujući izraelskim naučnicima da se prijave za dobijanje sredstava američke vlade. Također su potpisali novi sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji.

Na osnovu sada ukinute zabrane, novac za istraživanja izraelskih naučnika ne bi se mogao slati u regije poput Zapadne obale koju je Izrael osvojio u 1967. u Bliskoistočnom ratu. Većina zemalja smatra trajna naselja na toj teritoriji kao kršenje Ženevske konvencije, iako Izrael to osporava.

- Trumpova vizija otvara Judeju i Samariju za akademski, trgovački i naučni angažman sa Sjedinjenim Državama - izjavio je Netanyahu na ceremoniji u Arielu, koristeći biblijske nazive za teritoriju Zapadne obale.

- Ovo je važna pobjeda protiv sviju koji pokušavaju delegitimizirati sve što je Izrael stvorio iza linija iz 1967. godine - kazao je.

Friedman je izjavio da je 1,4 milijardi dolara uloženo u tri fonda izraelsko-američke naučne saradnje od 1972.

Portparol palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa izjavio je da ukidanje zabrane finansiranja predstavlja "američko učešće u okupaciji palestinske zemlje".

Trumpova administracija prošle je sedmice praktično podržala izraelsko pravo da gradi naselja na Zapadnoj obali napuštajući dugogodišnju američku poziciju da ona "nisu u skladu s međunarodnim pravom".

Netanyahu je na ceremoniji ponovo pohvalio Trumpa zbog "uspješnog pristupa u uvođenju mira u našu regiju" navodeći sporazume postignute uz američko posredovanje o uspostavi diplomatskih odnosa između Izraela i nekoliko arapskih država, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'