Svijet     | 28.10.2020. 18:11 |

Lopovi ukrali rijetke nacističke uniforme i oružje iz nizozemskih muzeja

FENA Internet

AMSTERDAM, 28. oktobra (FENA) - Lopovi su opljačkali rijetke nacističke šljemove, oružje i uniforme vrijedne više od 1,5 miliona eura iz dva nizozemska muzeja s artefaktima iz Drugog svjetskog rata u posljednjim mjesecima, saopćila je glasnogovornica u srijedu.

Provale u muzej u Beeku u augustu i Ossendrechtu u južnoj Nizozemskoj prije dvije sedmice doveli su do pretraga na nacionalnom nivou muzeja posvećenih Drugom svjetskom ratu, izjavila je Janneke Kennis, koja radi u sličnom muzeju u Overloonu.

- Ne mislimo da su eksponati opljačkani kako bi se otvoreno prodavali online, jer je oružje numerisano i tako je unikatno i jedinstveno da bi odmah bilo prepoznato - kazala je Kennis.

Lopovi su bili dobro pripremljeni i izgleda da su uzeli eksponate za privatne kolekcije.

- Oni su vjerovatno izvidili muzeje kako bi vidjeli šta im je potrebno za provalu, napravili listu, i učinili su to veoma profesionalno - kazala je.

U muzeju ratnih očevidaca u Beeku nekoliko vozila je korišteno u augustu kako bi se odnijeli najskuplji dijelovi kolekcije, za koju se procjenjuje da je vrijedna oko 1,5 miliona eura, nakon što su lopovi provalili kapiju i probili se kroz ulazna vrata, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana