Bosna i Hercegovina     | 28.10.2020. 19:27 |

Kulenović:Spasovićeva uloga u obnovi pokidanih veza, razumijevanja i budućnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - U znak sjećanja na Grujicu Spasovića, bivšeg novinara i diplomatu koji je nedavno preminuo u 70. godini, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" Adil Kulenović naglasio je njegovu ulogu u obnovi pokidanih veza, razumijevanja i gradnje budućnosti u miru i prosperitetu. 

- Eto, odlazi nam jedan od onih čija će sjenka, nas njegove savremenike, trajno kuražiti u životnom nazoru da ideali humanizma, moralnih načela, ljudskosti naprosto, nisu somnabulije nemoćnih. Već naprotiv, imperativ u vremenima kriza, razaranja, bespuća i narodnih stradanja, pandemije zaraznih moći patologije političkih predatora i njihovih struktura. Grujica Spasović jeste bio novinar u punom opsegu tog pojma upravo onda kada je trebalo da profesionalno, nezavisno i otvoreno novinarstvo bude "mjerilo stvari", ostajući često u manjini i nasuprot svemu - navodi je Kulenović.

Prvi susret sa jednim od osnivača i urednika, u tadašnjim oronulim prostorima tek pokrenutog beogradskog lista Danas, Grujice Spasovića i Rade Radovanovića, sa članovima "Kruga 99", Asocijacijom nezavisnih intelektualaca iz Sarajeva, prisjeća se Kulenović, bio je u znaku postratnog optimizma da je suočenje sa prošlošću moguće podjednako kao i katarza, obnova pokidanih veza, razumijevanja i gradnje budućnosti u miru i prosperitetu.

- Grujicina strast prema vrijednostima koje nas povezuju bila je iskrena i ljudska. Taj urednički rukopis ostao je čitljiv bez obzira na nedaće nezavisnog novinarstva i turbulentnu poziciju lista Danas - ističe Kulenović.

Pojava Grujice Spasovića na poziciji Ambasadora Republike Srbije u BiH, kako je dodao, činilo se kao važna gesta i prelomna tačka u normalizaciji kako oficijelnih međudržavnih odnosa i stabiliziranju regionalnih prilika, tako još više u obnovi i razvoju saradnje svih društvenih struktura – ekonomije, kulture, obrazovanja, nauke, sporta....

- Naša očekivanja su očito bila nerealna, Grujicine mogućnosti definisane zvaničnom ulogom. I pored toga, povjerenje koje je stvarao ličnim pristupom u komunikaciji činilo ga je najprimjerenijom osobom za razvijanje odnosa i razumijevanja između Srbije i BiH čak i o pitanjima za koja su postojala zvanične razlike i neslaganja. Možda mu je najveća satisfakcija za vrijeme provedeno u Sarajevu bila dobrodošlica i poštovanje sa kojim je bio često obasipan u brojnim susretima sa organizacijama i pojedincima ne samo iz novinarstva već i kulture, umjetnosti, obrazovanja ili pak u slučajnim susretima prolaznika - ističe Kulenović.

Kako je dodao, njegov istup na sesiji "Kruga 99" u funkciji ambasadora ostao je obilježen njegovim osobenim patosom kazivanja za ljude razložne nostalgije i vjere u neko buduće vrijeme etosa i etike takvih sveukupnih odnosa. Grmljavina populizma i etno nacionalizma, međutim još ne prestaje.

 - Na sarajevskoj promociji knjige „Konstatinović – Hronika“ Grujica Spasović je govorio o „povratku Konstatinovića u Sarajevo“. Naš posljednji susret te 2017. godine. Sretni su gradovi nad kojima će živjeti sjeni i jednog i drugog - piše Kulenović u spomen na Grujicu Spasovića. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana