Svijet     | 29.10.2020. 10:55 |

Azerbejdžan objavio da je u armenskom raketiranju Barde ubijeno 25 civila

FENA Saopćenje

BAKU, 29. oktobra (FENA) - Vlada Azerbejdžana saopćila je da je jučer Armenija počinila još jedan zločin nad civilima u Azerbejdžanu kada je oko 13 sati po lokalnom vremenu lansirala rakete sa zabranjenom kasetnom municijom na gusto naseljena područja grada Barda,  oko 100 kilometara od armenske granice i 30 kilometara od zone sukoba, uključujući poslovni centar i okolinu.

Do sada je potvrđeno da je 21 osoba ubijena dok je više od 70 civila ranjeno. Objekti i privatna vozila su teško oštećeni, navodi se u saopćenju Ambasade Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini.

Napad na stambena područja Barde drugi je napad te vrste u roku od 20 sati sa zabranjenom municijom. Ranije, 27. oktobra, kao rezultat napada Armenije korištenjem iste vrste kasetne municije, četiri civila su poginula, a 13 civila je ranjeno.

Izvještaji navode da je u periodu od 20 sati poginulo 25 osoba, a 83 su ranjene iako će tačne brojke biti poznate kasnije.

U saopćenju, Azerbejdžan optužuje Armeniju za "još jedan teroristički akt vlade Armenije protiv civilnog stanovništva Azerbejdžana, čime nastavlja obrazac terorističkih akata koje je ranije počinila Armenija u Ganji, Tartaru i drugim gradovima."

- Raketni napadi na civilno stanovništvo u Bardi, zajedno s napadima balističkih projektila na Ganju i druge gradove predstavljaju ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, počinjeni na svjestan, raširen i sistematičan način - navodi se u današnjem saopćenju.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!