Bosna i Hercegovina     | 29.10.2020. 11:45 |

Preminuo fra Vendelin Karačić

FENA Internet

ŠIROKI BRIJEG, 29. listopada (FENA) - Fra Vendelin Karačić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije, esejist, likovni kritičar i pjesnik, u četvrtak je preminuo u 78. godini nakon kraće bolesti u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Fra Vendelin Karačić se rodio u Gornjem Crnču u Širokom Brijegu, 18. studenoga 1942. godine. Gimnaziju je pohađao u Zadru i Visokom. Maturirao 1961. godine u Dubrovniku. Teologiju studirao u Sarajevu i Ljubljani, objavljeno je u četvrtak na stranici Franjevačkog samostana i župe Široki Brijeg.

Za svećenika je zaređen 9. srpnja 1967. godine u Sarajevu. Kao svećenik službovao je u Širokom Brijegu, Zagrebu, Mostaru i Drinovcima. Od 1990. živio je i radio u Širokom Brijegu. Bio je voditelj umjetničkog programa Franjevačke galerije.

Na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu predavao je filozofiju umjetnosti od 1997. - 2013. godine. Pisao je eseje i kritike. Bavio se novinarstvom i surađivao je s više listova i časopisa.

Bio je član uredništva časopisa "Svjetlo riječi", uredio je više zbornika i drugih publikacija. Do 2013. bio je glavni urednik časopisa za znanost, kulturu i umjetnost - Akademija. Izradio je nacrte vitraja za crkve u Čapljini, Ljubuškom, Turčinovićima, Crnču, Širokom Brijegu, te u Mostaru. 

Sv. misa zadušnica za fra Vendelina slavit će se u crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu, u petak 30. listopada u 14 sati, a potom sprovodni obredi i ukop na groblju Mekovac na Širokom Brijegu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta