Bosna i Hercegovina     | 29.10.2020. 12:21 |

Džaferović-Van der Bellen: Austrija daje punu podršku BiH na evropskom putu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se u Beču s predsjednikom Republike Austrije Alexanderom Van der Bellenom. Tokom razgovora je istaknuto da su bilateralni odnosi BiH i Austrije na izuzetno visokom nivou, te da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.

Naglašeno je da postoji prostor da se ekonomske i kulturne veze dvije zemlje dodatno ojačaju, te da bitnu ulogu u tome može imati brojna bosanskohercegovačka dijaspora u Austriji.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa i teškim posljedicama koje će ona imati po zdravlje ljudi i ekonomiju. 

Predsjedavajući Džaferović je informirao predsjednika Van der Bellena o političkoj situaciji i odnosima u Bosni i Hercegovini, kao i o koracima koje naša zemlja poduzima na evropskom putu, s ciljem da naredne godine dobije kandidatski status. 

Džaferović je zahvalio Van der Bellenu za svesrdnu podršku koju u tom smislu Republika Austrija, ali i zvaničnici iz ove zemlje koji su angažovani u institucijama EU i drugim međunarodnim organizacijama u našoj zemlji, pružaju Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Van der Bellen naglasio je da Republika Austrija daje punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. Posebno se interesovao za migrantsku krizu i naglasio da je Republika Austrija spremna da pomogne BiH.

Razgovarano je i o situaciji u regionu, kao i odnosima BiH sa susjednim državama.

Predsjedavajući Džaferović je posebno zahvalio predsjedniku Van der Bellenu za poruku podrške i solidarnosti koju je poslao uime Republike Austrije tokom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Džaferović je uputio poziv predsjedniku Van der Bellenu za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, koji je predsjednik Austrije prihvatio - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'