Kultura     | 29.10.2020. 12:52 |

Izložba 'Konačna slika' Josipa Mijića u Širokom Brijegu

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 29. listopada (FENA) - Izložba "Konačna slika" (rad za meditaciju) autora Josipa Mijića bit će otvorena u četvrtak 5. studenoga, u 19 sati u Galeriji Vrba u Širokom Brijegu.

"Rascjepi između organičkih formi nejednakih klastera u uleknutom pročelju crnog kvadriranog ležišta isijavaju plavičastu svjetlost. Pod fundamentalnim crnim materijalom senzibilno se od rubova pretače trnovita konstelacija artificijelne jezgre. Energični portal zaboravljene šume afirmira naše prisustvo, ljudskim očima promatramo sirovu šaržu, konačnu sliku, proročki priziv kraja jedne preduge epohe", kazala je o izložbi povjesničarka umjetnosti Ana Brkić.

Istaknula je kako autorova mistična mreža praznine na površini crne kutije reflektira ukorijenjenu tragičnost ljudske prirode, prijegor koji, u algoritmima dataizma, traži put prema izvoru svjetlosti. 

Josip Mijić rođen je 11. travnja 1975. u Travniku. Godine 2002. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, sa sjedištem u Širokom Brijegu. Doktorirao je 2017. na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Od 2018. docent je na ALU u Širokom Brijegu.

Autor je dvaju vitraja u crkvi Uznesenja Marijina u Trebižatu pokraj Čapljine, šest vitraja u crkvi sv. Ilije u Masnoj Luci na Blidinju, pet vitraja u crkvi sv. Franje Asiškog u Čapljini, vitraja u kapeli sv. Franje u Gornjem Vukšiću i triju postaja Križnog puta u crkvi Navještenja Gospodinova u Širokom Brijegu. Dobitnik je brojnih nagrada. Do sada je imao 32 samostalne i sudjelovao na više od 190 skupnih izložaba u zemlji i u inozemstvu.

Izložba ostaje otvorena do 15. studenoga.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu