Najave     | 29.10.2020. 14:30 |

Bogat program obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Univerzitet u Sarajevu Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH obilježava bogatim programom u okviru kojeg je involvirano 40 biblioteka partnera iz BiH, koje će 30. oktobra ponuditi različite sadržaje svojim korisničkim zajednicama.

Prijavljeno je više od 50 programa koji će se održati na različitim lokacijama, kako online tako i u fizičkom prostoru, prateći upute kriznih štabova nadležnih za epidemiološku situaciju. 

Cilj Nacionalnog dana jeste podsjetiti građane na važnost učešća biblioteka u izgradnji društva znanja.

Centralna aktivnost Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama UNSA realizirat će se kroz više aktivnosti, kao što je dodjela nagrada učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola kao rezultat likovnog natječaja „Moj(a) bibliotekar(ka)“, a sa tog događaja će 30. oktobra biti poslata poruka javnosti iskazanu riječima jednog od pobjednika ovog likovnog natječaja: „Biblioteka je moj šareni svijet“.

Bit će organiziran i webinar o korištenju EBSCO baza podataka na koje Univerzitet ima pristup, izložba Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, radionica „Ruka kao centralni leksem čovjekovog života“ Biblioteke Četvrte gimnazije Ilidža, program Biblioteke Sarajeva Škrinjica mašte – videopriča za djecu, program predstavljanja digitalnih zbirki Gazi Husrev-begove biblioteke.

Ovogodišnji moto glasi Biblioteka bez zidova, a u fokusu su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, najmlađi korisnici biblioteka.

Nacionalni dan je odlična prilika da i bibliotekari pokažu kako su i na koji način prilagodili svoje bibliotečko-informacijske usluge u vrijeme trajanja pandemije. 

Partneri u projektu, Sveučilište u Mostaru i Kantonalna i univerzitetska biblioteka u Bihaću, također će doprinijeti ovom događaju sa svojim bibliotekama-partnerima.

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH rezultat je trogodišnjeg Erasmus + Capacity Building projekta Umrežena biblioteka – službe podrške: Modernizacija biblioteka u zemljama zapadnog Balkana kroz razvoj osoblja i reformu bibliotečkih usluga. Glavni koordinator projekta je bio Institut za tehnologiju iz Irske.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!