Svijet     | 29.10.2020. 15:02 |

Honkoška policija pokreće vruću liniju u okviru zakona o nacionalnoj sigurnosti

FENA Internet

HONG KONG,  29. oktobra (FENA) - Policija u Hong Kongu planira pokrenuti vruću liniju za prijave građana o sumnjivim kršenjima novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, javile su u srijedu navečer dnevne novine South China Morning Post, pozivajući se na neimenovane izvore.

Oni koji prijave prekršaje vrućoj liniji, koja će biti pokrenuta već početkom idućeg mjeseca, ostat će anonimni, saopćili su izvori.

Neimenovani vladin izvor izjavio je za novine da će novi potez biti primjeren kanal za prikupljanje javnih obavještajnih podataka i predstavljat će mjeru odvraćanja jer će "svuda biti očiju i ušiju".

- Članovi javnosti mogli bi posjedovati informaciju o aktivnostima koje bi mogle ugroziti nacionalnu sigurnost, ili čak detalje o osumnjičenima i njihovom kretanju - kazao je izvor.

Peking je uveo novi sveobuhvatni zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong u junu. Zakon je žestoko kritikovan u međunarodnim okvirima kao pokušaj gušenja nezadovoljstva.

Na osnovu novog zakona, policiji su pružene dodatne ovlasti da zaustavlja i pretražuje ljude, kao i da plijeni njihove naprave za brisanje materijala, što je ranije zahtijevalo odobrenje suda.

Zakon je praktično doveo  prodemokratske proteste u Hong Kongu u stanje mirovanja, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta