Svijet     | 29.10.2020. 19:51 |

Mahatir: Muslimani 'imaju pravo da kazne' Francuze

FENA Internet

KUALA LUMPUR, 29. oktobra (FENA) - Bivši malezijski premijer Mahathir Mohamad izjavio je u četvrtak da muslimani imaju pravo da "ubijaju milione Francuza zbog masakara iz prošlosti", ali nije odobrio ubistvo francuskog nastavnika zbog njegovog korištenja katrikatura poslanika Mohammeda.

U blog postu, Mahathir (95), uvaženi čelnik u muslimanskom svijetu, tvrdi kako vjeruje u slobodu izražavanja, ali da se ona ne treba koristiti kako bi se vrijeđali drugi.

- Muslimani imaju pravo da budu bjesni i ubiju milione Francuza zbog masakara iz prošlosti. Ogromna većina muslimana ne koristi, međutim, zakon "oko za oko". Muslimani to ne čine. Francuzi to ne bi trebali činiti - piše Mahathir u blog postu, koji je također postavio na Twitteru.

- Pošto krivite sve muslimane i muslimansku religiju za ono što je učinila bijesna osoba, muslimani imaju pravo da kažnjavaju Francuze - piše on.

Twitter je saopćio da poruka krši njegova pravila o glorificiranju nasilja, ali je utvrdio kako je u javnom interesu da se post zadrži.

Nekoliko zemalja s muslimanskom većinom osudilo je komentare francuskih zvaničnika, uključujući i predsjednika Emmanuela Macrona, kojima brane korištenje karikatura poslanika Mohammeda u francuskoj učionici. Muslimani te karikature smatraju blasfemijom.

Spor je buknuo nakon što je francuskom nastavniku koji je prikazao svojim učenicima tokom časa o slobodi izražavanja karikature poslanika kasnije na ulici odrubio glavu napadač čečenskog porijekla.

Francuski zvaničnici tvrde da je ubistvo napad na temeljnu francusku vrijednost slobode izražavanja i branili su pravo objave karikatura. Macron je također izjavio da će udvostručiti napore na sprečavanju toga da konzervativna islamska uvjerenja podriju francuske vrijednosti, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti