Bosna i Hercegovina     | 30.10.2020. 07:57 |

U Bihaću održan centralni mevlud Islamske zajednice u BiH

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 30. oktobra (FENA) - U Gradskoj džamiji u Bihaću sinoć je održan centralni mevlud Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kojim je obilježena 50. godišnjica kontinuiranog izlaženja Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.

Prije početka svečanosti prisutnim se obratila glavna urednica Preporoda Senada Tahirović, koja je istakla značaj ove novine u radu, djelovanju i misiji Islamske zajednice u BiH.

Podsjetila je također da su pokretanjem Preporoda muslimani i Islamska zajednica tada preuzeli veliku odgovornost i doprinijeli da Preporod u godinama koje su slijedile bude više od jedne novine, te postane istinska islamska porodična revija na čijim stranicama su se obrazovali imami, muallimi i muallime, džematlije i mladi, te stasavali teolozi, hatibi, profesori, prevodioci, pisci i pjesnici.

- Kroz sve ove godine Preporod je nastojao i u najvećoj mjeri uspijevao pratiti sve značajnije događaje, uspjehe i slabosti u radu i životu Islamske zajednice, sva značajnija zbivanja i izazove  kroz koje prolazi bosanskohercegovačko društvo, muslimani i svijet u cjelini. U tom pogledu Preporod je bio i ostao važan, uticajan, pouzdan i odgovaran glas u javnom djelovanju IZ i u ukupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti - kazala je Tahirović.

Poručila je na kraju da će Preporod nastaviti sa svojom misijom i promicati komunikacijska, kritička, etička, socijalna značenja, poruke i zahtjeve kur'anskog ajeta koji glasi: 'Bog neće izmijeniti situaciju jednog naroda dok on ne izmijeni sam sebe'.

Mevlud, koji je koncipiran kao kolaž mevludskih spjevova, izveli najbolji učači i hafizi: Mensur Malkić, Aziz Alili, Burhan Šaban, Hamza Lavić, Ahmed Hašić, Bilal Kovačević, Resul Alić, Naim Hamzabegović, Ibrahim Bilčević, Mustafa Isaković, Ahmed Alili, Jasir Kovačević i Adis Skalić.

Nakon proučenog mevluda dobrodošlicu prisutnim iskazao je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, čestitajući 50-tu godišnjicu izlaženja lista Preporod, te podsjećajući da mjesec rebiu-l-evel u srcima miliona muslimana unosi radost i sreću. 

Prisutnim se potom obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, podsjećajući na život miljenika Poslanika Muhammeda a.s. i na poruke koje trebamo slijediti.

- Za vrijeme svoga života Poslanik je bio je voljen i osporavan i u tome i jeste njegova veličina. Neovisno o onima koji ga hvale i oni koji ga kude jeste da njegov ugled stalno raste - poručio ovom prilikom reisu-l-ulema.

Dodao je da muslimani nikada nisu živjeli u čistoj jednoreligijskoj zajednici i da su navikli svoj život usklađivati i harmonizirati s drugima, naročito s Jevrejima i Kršćanima.

- Poštivanje tuđeg svjetonazora od samog početka bio je temelj na kojem se gradila naša vjera i nerazdvojini dio vjerovjesničke misije. Različitost u vjerovanju Muhammed a.s. prihvatio je kao Božiju volju - rekao Kavazović.

Prema njegovim riječima, mevlud je tradicija bosanskohercegovačkih muslimana, koji se učio u svakoj prilici i tokom cijele godine.

- Mevlud se učio u kućama, tekijama, džamijama i učili su ga svi, djevojke i žene, stariji i mlađi, softe i djeca u mektebu. I danas je to najzastupljeniji narodni običaj kod naših muslimana - kazao je reisu-l-ulema. 

Na kraju je podsjetio i na 50, godišnjicu Preporoda, kazavši da je 50 godina Preporoda 50 sretnih i berićetnih godina u kojima smo ponovo otkrili sebe.

- Zato neka nam je mubarek 1450. rođendan Vjerovjesnika Muhammeda i 50 rođendan Preporoda i neka nas ljubav prema Poslaniku uvijek drži zajedno - poručio je reisu-l-ulema.

Dovu na kraju mevluda, koji je održan u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice i Media centra i uz domaćinstvo Muftijstva bihaćkog, proučio je muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić, javlja MINA. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo