Svijet     | 30.10.2020. 10:50 |

Novozelanđani glasali za legalizaciju eutanazije, ali ne i kanabisa

FENA Internet

WELLINGTON, 30. oktobra (FENA)  - Novozelanđani su glasali za legalizaciju eutanazije, ali ne i kanabisa, objavila je u petak izborna komisija te zemlje.

 Birači su imali priliku značajno promijeniti zakone zemlje tokom općih izbora 17. oktobra, kada su im postavljena dva pitanja - da ili ne - jedno o eutanaziji, a drugo o reformi zakona o kanabisu.

Privremeni rezultati pokazuju da je zemlja glasala za legalizaciju eutanazije, a za je glasalo 65,2 posto birača. Rezultat referenduma o eutanaziji obvezujući je, pa će tako postati zakon za 12 mjeseci, dopuštajući time smrtno bolesnoj osobi da zatraži pomoć kod umiranja, prenosi dpa.

Dva se ljekara moraju složiti da je pacijent dobro informiran i da su zadovoljeni drugi zakonski kriteriji te će na eutanaziju imati pravo samo osoba s neizlječivom bolešću i manje od šest mjeseci života.

Rezultati referenduma o legalizaciji kanabisa pokazuju kako je glasanje podijeljeno, 53,1 posto protiv legalizacije, dok je 46,1 posto glasalo za. Zakon o kanabisu predlaže minimalnu dob od 20 godina za upotrebu i kupnju rekreacijskog kanabisa, ograničene mogućnosti uzgoja kod kuće i program javnog obrazovanja, kao i uvođenje propisa i ograničenja komercijalnog snabdijevanja.

Taj je referendum neobavezujući, što znači da bi ga, još uvijek mogla prihvatiti sljedeća vlada. Procjenjuje se da postoji 480.000 posebnih glasova ili otprilike 17 posto od ukupnog broja odaziva koje tek treba izračunati.

Službeni rezultati oba referenduma i općih izbora bit će potvrđeni 6. novembra.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'