Regija     | 30.10.2020. 11:41 |

Ministar Mitrović u ponedjeljak na Digitalnom samitu u Tirani

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović boravit će u ponedjeljak, 2. novembra, u zvaničnoj posjeti Republici Albaniji.

Tokom posjete Republici Albaniji, a povodom održavanja Digitalnog samita u Tirani, ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović će potpisati Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu zapadnog Balkana i Memoranduma o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija zapadnog Balkana.

Završni skup samita će biti održan 2. novembra ministarskim panelom o Digitalnoj agendi za zapadni Balkan kada se očekuje da će biti usvojen Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu zapadnog Balkana, kao i Memorandum o razumijevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na zapadnom Balkanu - saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Digitalni samit zapadnog Balkana dio je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. godine. Samit se naslanja na iskustvo regionalnog dijaloga na visokom nivou o digitalnoj transformaciji, u okviru Berlinskog procesa.

Njegov nastavak će biti dio stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta, programa koji treba biti podržan na samitu u Sofiji u novembru ove godine. Vijeće za regionalnu saradnju je, zajedno sa Europskom unijom, vladama iz regiona, CEFTA-om i partnerima u naprednoj fazi pripreme Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište – navodi se u saopćenju. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo