Bosna i Hercegovina     | 30.10.2020. 12:37 |

Manjinske grupe žena uključiti u kreiranje javnih politika

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Teme koje su ove godine bile u fokusu članica ženskih udruženja, članica Ženske mreže Bosne i Hercegovine, braniteljica ženskih prava, predstavnica institucija i međunarodne zajednice predstavljene su u okviru trodnevne konferencije Feminističke zalagačke politike u BiH.

Konferenciju, koja je okupila ove kategorije društva u borbi za ženska prava, organizirala je Fondacija CURE u saradnji sa Fondacijom za osnaživanje žena u okviru projekta "Ženska prava - Agenda za pozitivne promjene", koju finansira Evropska unija, a sve u okviru projekta "Feminističke zalagačke politike u Bosni i Hercegovini" kojeg podržava Kvinna till Kvinna.

Učesnice su podijelile iskustva aktivističkog djelovanja u periodu pandemije koronavirusa Covid-19, te koliko je pandemija uticala na ženska prava o pitanju politike socijalne pravde, a predstavljene su i inicijative građanki. Bilo je govora i o rodno odgovornim politikama i saradnji sa javnim institucijama.

Menadžerica projekta "Ženska prava - Agenda za pozitivne promjene" Vedrana Frašto kazala je na pres-konferenciji koliko je važna saradnja institucija na lokalnom nivou i nevladinih organizacija koje se bave ženskim pravima s posebnim fokusom na manjinske i marginalizirane grupe.

- Ženske organizacije rade na terenu i razgovaraju sa ženama, osluškuju i prepoznaju njihove potrebe te na osnovu njih kreiraju preporuke za institucije o stvarnim potrebama žena na lokalnom nivou. Rad aktivnih nevladinih organizacija ne bi trebalo ignorirati jer je to most između potreba žena i institucija koje su dužne odgovoriti na njih - pojasnila je Frašto.

Nezavisna konsultantkinja na pitanju ekonomskog osnaživanja žena pri Fondaciji CURE Maida Zagorac napomenula je da se već dvije godine radi na ekonomskom osnaživanju žena koje su pripadnice ranjivih grupa u Federaciji BiH s posebnim fokusom na žene koje su preživjele porodično nasilje.

Taj rad je započeo nakon pozitivne prakse iz Republike Srpske gdje je Zavod za zapošljavanje u pozivu prepoznao žene koje su preživjele porodično nasilje kao posebno ranjivu grupu osiguravajući poticaje za njihovo ekonomsko osnaživanje.

Nakon analize stanja utvrđeno je da svi pravni dokumenti koji su na snazi u FBiH ne prepoznaju marginalizirane grupe žena i posebno ne one koje su preživjele porodično nasilje kao one za koje potrebno osigurati ekonomske poticaje.

- Njima je potrebna institucionalna pomoć i podrška te je izrađen akcioni zagovarački plan s cijelim setom mjera koje su namijenjene različitim institucijama za period od tri godine - pojasnila je Zagorac.

Izvršna direktorica Udruženja Romani Ćej Prnjavor Snježana Mirković govorila je o problemima koje su žene identificirale u svojoj lokalnoj zajednici poput nedostupnosti ljekarskih pregleda i nasilja u porodici, a radionicama o tome prisustvovale su žene iz vlasti koje mogu uticati na promjene.

U osvrtu na političko osnaživanje žena Mirković je kazala da su u Prnjavoru dvije žene Romkinje na listama za Općinsko vijeće što je važno da bi se probudila svijest među ženama iz marginaliziranih grupa.

Kako je istaknuto braniteljice ženskih prava, aktivistkinje i pripadnice manjinskih i marginaliziranih grupa posjeduju znanja i kompetencije zbog čega mogu biti produžena ruka pri kreiranju javnih politika, mjera i vidljivosti u lokalnoj zajednici.

S konferencije je poručeno da se mora osigurati poštivanje rodne ravnopravnosti i učešće žena u svim aspektima društva kao i da se odgovori na izazove ne mogu kreirati bez prisustva predstavnica manjinskih i marginaliziranih grupa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo