Svijet     | 30.10.2020. 12:53 |

Jedan novi slučaj COVID-19 u kineskom gradu Qingdao

FENA Internet

QINGDAO, 30. oktobra (FENA) - Grad Qingdao na istoku Kine u provinciji Shandong izvijestio je u četvrtak o jednom novom potvrđenom slučaju COVID-19, saopćila je u petak općinska komisija za zdravstvo.

Novi slučaj je 34-godišnja medicinska sestra na zatvorenom izolacijskom odjelu treće bolnice Qingdao, koja je određena za prihvat pacijenata s COVID-19.

Negativno je testiranaviše puta prije 18. oktobra, kada je ušla u izolacijski odjel zbog posla. Svi njezini bliski kontakti osoblje je u izolacijskom odjelu i svi njihovi rezultati ispitivanja nukleinske kiseline negativni su.

Prema istrazi zajedničkog stručnog tima, medicinska sestra je slučajno bila izložena tokom operacije na izolacijskom odjelu, prenosi Xinhua.

Početkom oktobra Qingdao je izvijestio o 13 novih potvrđenih slučajeva COVID-19. Vjerovalo se da je neodgovarajuća dezinfekcija u CT sobi u bolnici Qingdao odgovorna za infekcije.  Trenutno je Qingdao zahtijevao od medicinskih ustanova da pojačaju mjere za sprečavanje daljnjih infekcija bolesti.

Kineski grad Qingdao testirao je sredinom oktobra sve stanovnike, njih devet miliona, na Covid-19 tokom perioda od pet dana.

Masovno testiranje uslijedilo je nakon što je pronađeno desetak slučajeva povezanih sa bolnicom koja liječi pacijente od koronavirusa koji dolaze iz prekomorskih zemalja.

U maju je Kina testirala čitav grad Wuhan, koji ima 11 miliona stanovnika i koji je bio epicentar globalne pandemije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'