Ekonomija     | 30.10.2020. 13:49 |

Anita Hodžić-Kurtović iz Cazina najbolja pčelarka u FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Anita Hodžić-Kurtović iz Cazina najbolja je pčelarka u FBiH, a Selma Smlatić iz Velike Kladuše je najbolja mlada pčelarka, objavili su danas Federalni zavod za poljoprivredu i Federalni agromediteranski zavod, proglašavajući ovogodišnje pobjednike takmičenja "Dani meda" za najbolji med u FBiH.

U kategoriji 'livadski med' prvo mjesto osvojio je Anton Karačić iz Biletić Polja, drugo Emir Čolić iz Hadžića, a treće Esad Kadić, isto iz Hadžića.

Kad je u pitanju 'med od kestena' prvo mjesto pripalo je kompaniji Medicom d.o.o. Grude, drugo je osvojio Muharem Pripo iz Konjica, a treće Edis Begić iz Cazina.

U konkurenciji 'meda od medljike' prvo mjesto zauzeo je Dobro Zovko iz Čitluka, drugo Dalibor Primorac iz Gruda, a treće Bego Borovac iz Goražda.

U kategoriji 'razne vrste meda' prvo mjesto osvojio je Muharem pripo iz Konjica, drugo Mirko Barbir iz Ljubuškog, a treće Dario Šormaz iz Kupresa.

U kategoriji 'med od bagrema' prvo mjesto pripalo je Mirsadu Fišiću iz Konjica dok ostali uzorci nisu prošli polensku analizu, a isto situacija je bila i u kategoriji 'med od lipe' gdje je prvo mjesto osvojilo Pčelarsko društvo Nektar iz Tuzle.

Testirano je više od 80 uzoraka meda, a 16 nagrada dodijeljeno je u osam kategorija, uključujući najbolji livadski med te najbolje medove od kestena, medljike, bagrema i lipe. Prvi put ove godine dodijeljene su i nagrade najboljem mladom pčelaru i najboljoj pčelarki.

Direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu iz Sarajeva Omer Kurtović izjavio je da su pčelarstvo i proizvodnja meda u Bosni i Hercegovini u porastu i jako je važno da se pčelarima pruži adekvatna podrška, te da im se pomogne da poboljšaju kvalitet i povećaju količinu meda i drugih pčelarskih proizvoda koje proizvode.

Sweden/USAID FARMA II projekt obučio je osoblje Federalnog agromediteranskog zavoda za provođenje polenske analize meda. Zavod sada provodi hemijsku, mikrobiološku i polensku analizu, a sve su korištene za određivanje pobjednika takmičenja za najbolji med.

Direktor Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara Marko Ivanković naveo je da je najbolji način da naši pčelari poboljšaju svoju konkurentnost testiranje i certificiranje njihovih proizvoda, te da svi trebamo raditi na promociji kvalitetnih domaćih proizvoda uključujući med.

Projekt FARMA II od svog osnivanja 2016. podržava organizovanje takmičenje za najbolji med u Federaciji BiH. Tokom proteklih pet godina projekt je uložio više od 1,1 milion KM u razvoj sektora meda kroz dodjelu bespovratnih sredstava i pružanje tehničke podrške gotovo jednoj hiljadi pčelara u BiH, saopćeno je iz tog projekta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'