Bosna i Hercegovina     | 30.10.2020. 16:09 |

U Brčko distriktu održana radionica 'Korištenje snage saradnje'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Organizacija "East West Bridge BiH", u partnerstvu sa Ambasadom SAD-a uspješno je u Brčko distriktu organizovala još jednu u nizu radionica pod nazivom "Korištenje snage saradnje".

Poruka radionice je "Gdje su nestala ljudska prava građana Brčko distrikta da se mogu kandidovati i budu birani za članove Predsjedništva BiH", saopćeno je iz organizacije "East West Bridge BiH".

Povodom 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, postavlja se pitanje da li je došlo vrijeme za pravedniju i funkcionalniju strukturu države BiH. Nameću se brojna pitanja na koja na ovim radionicama organizatori zajedno sa najboljim studentima u cijeloj BiH promišljaju i pokušavaju dati odgovore na ta pitanja i to konsenzusom.

Odabrani istaknuti studenti imali su priliku da slušaju predavanje i aktivno učestvuju u radionici o temi pregovaranja i postizanja kompromisa, a kojom su rukovodili i predavali eksperti iz oblasti diplomatije, pregovaranja i izgradnje mira, s osvrtom na 25. godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predavači su bili bivši ambasador BiH Igor Davidović, politički analitičar Zlatko Hadžidedić, te uvodničar i moderator Robert Jovanović. Svojim uvodnim govorom obratio se i akademik  Nedeljko Stanković sa Evropskog univerziteta Brčko distrikt, koji je bio domaćini radionice.

- Radionica koju smo obavili sa studentima u Brčko distriktu bila je prilika da sa mladim generacijom razmijenimo mišljenja, ali prvenstveno da čujemo i njihove opservacije, njihovo viđenje i objašnjenje, bilo onoga što nam se dešavalo, ili onoga što nam se sada dešava. Ali naročito njihove procjene i prognoze o tome šta će nam se dešavati, kako ćemo i kojim korakom i kojim tempom krenuti dalje - istakao je ambasador Davidović.

Zlatko Hadžidedić u toku svog izlaganja odgovarao je i na pitanja studenata i govorio je o tome kako smo se svi zajedno našli u ovakvoj naizgled bezizlaznoj situaciji. 

- lako je za to optužiti bilo koga lično ili bilo koju grupu ljudi za sve ono što se kod nas naopako događa, ali ono što je ovdje bitno jeste da mi imamo sistem koji takve ljude proizvodi. U nastavku je pored ostalog govorio da temelj problema u kojima se Bosna i Hercegovina nalazi proizlaze praktično iz jednog problema, razgradnje suvereniteta države Bosne i Hercegovine te prijenos istog na tri etničke oligarhije, koje nastoje da vještačke podjele zadrže kao faktičko stanje na tako podijeljenim teritorijama, unutar kojih praktično imaju privatno vlasništvo nad svim resursima. Kako bi zadržale takvo stanje, ove tri oligarhije čine sve što je u njihovoj moći da se suverenitet države, a samim tim i vladavina prava, ne uspostave ponovo, te da tu državu blokiraju na svaki njima dostupan način - poručio je Hadžidedić. 

Robert Jovanović kao moderator ovih radionica je rekao da se kroz aktivno učešće u dijalogu sa studentima u Brčko distriktu došlo do saznanja da su studenti zadovoljni odrerđenim benefitima koje imaju kao građani distrikta, ali u isto vrijeme duboko su nezadovoljni kada se govorilo o neravnopravnsti i diskriminaciji naroda i građana u Bosni i Hercegovini.

- O tome već svjedoče brojne presude najvišeg suda za ljudska prava u Strazburu, koje ni nakon 11 godina nisu provedene kako bi se te diskriminacije u ustavu BiH ispravile. Ostao je gorak okus u ustima jer se došlo do toga da je u distriktu Brčko najviše izražena ova diskriminacija - naglasio je.

Učesnike radionice zanima "gdje su nestala ljudska prava građana Brčko distrikta da se mogu kandidovati i budu birani za članove predsjedništva BiH, i do kada će tu vrstu diskriminacije podnositi".

Radionice su uspješno održane na univezitetima u Bijeljini, Sarajevu, Banja Luci i Brčko distriktu. Naredna dvodnevna radionica će biti održana u Jajcu od 20. do 22. novembra.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta