Kultura     | 30.10.2020. 17:42 |

Nagrade za najbolje likovne radove natječaja 'Moj(a) bibliotekar(ka)'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Dodijeljene su nagrade učenicima prvih i drugih razreda osnovnih škola čiji su radovi proglašeni najboljima na likovnom natječaju 'Moj(a) bibliotekar(ka)', raspisanom u povodu Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama.

Komisija je odabrala 30 likovnih radova za online izložbu, od ukupno prispjelih 260 radova potom i tri koja su najbolje odgovorila na zadatu temu.

- Autori nagrađenih radova su Vedad Hondo (Druga osnovna škola, Hrasnica), Harun Hadžić (Osnovna škola 'Behaudin Selmanović', Sarajevo) i Ali Dupovac (Osnovna škola '6. mart', Hadžići) – navodi se.

Nagrade učenicima Vedadu Hondi, Harunu Hadžiću i Aliju Dupovcu uručili su rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj  i Nadina Grebović-Lendo, koordinatorica Akcijske grupe Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH u ime Univerziteta u Sarajevu. Tom prilikom uručeni su i poklon paketi knjiga za biblioteke osnovnih škola, koje pohađaju nagrađeni učenici.

Galerija radova dostupna je na online izložbi: http://biblioteka.ff.unsa.ba/ezbirke/exhibits/show/moj-a--bibliotekar-ka-Likovni natječaj 'Moj(a) bibliotekar(ka)'.

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH obilježava se već četvrtu godinu zaredom i bilježi značajan porast interesiranja javnosti. Cilj Nacionalnog dana jeste podsjetiti stanovništvu građanke i građane na važnost učešća biblioteka u izgradnji društva znanja. Naši partneri u projektu, Sveučilište u Mostaru i Kantonalna i univerzitetska biblioteka u Bihaću također će doprinijeti tom događaju sa svojim bibliotekama-partnerima - navodi se.

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH rezultat je trogodišnjeg Erasmus + Capacity Building projekta Umrežena biblioteka – službe podrške: Modernizacija biblioteka u zemljama Zapadnog Balkana kroz razvoj osoblja i reformu bibliotečkih usluga.

- Glavni koordinator projekta je bio Institut za tehnologiju iz Irske. Ovogodišnji moto glasi 'Biblioteka bez zidova', a u fokusu su učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, najmlađi korisnici biblioteka - saopćila je Služba za odnose s javnošću UNSA.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'