Svijet     | 01.11.2020. 10:27 |

Protesti na ulicama španskih gradova zbog mjera protiv COVID-19

FENA Internet

MADRID, 1. novembra (FENA) - Ulice u Španiji pretvorile su se u bojno polje tokom demonstracija koje su počele u znak protesta protiv mjera poduzetih protiv nove vrste koronavirusa.

Protesti protiv mjera uvedenih zbog COVID-19, koji su počeli u Barceloni početkom sedmice, a ubrzo se proširili i na druge veće gradove, nastavljeni su u subotu navečer u Madridu, Vitoriji, Bilbau i Logronu, prenosi Anadolija.

Tokom protesta, demonstranti su kamenjem i palicama napali policiju oštetivši prodavnice i javnu imovinu u gradskim centrima i paleći kante za smeće. U glavnom gradu Madridu policija je intervenisala protiv demonstranata koji su pokušali blokirati ulicu Granvia u centru grada. U incidentima koji su se pretvorili u uličnu tučnjavu bilo je povrijeđenih, a policija je privela neke demonstrante.

- Nasilno i iracionalno ponašanje manjinskih grupa ne može se tolerisati. Samo odgovornošću, jedinstvom i žrtvom možemo prevladati epidemiju koja je opustošila sve zemlje - rekao je španski premijer Pedro Sanchez.

Tokom protesta u Barceloni, Burgosu, Valensiji i Santanderu u petak privedeno je 29 osoba, a veliki broj je povrijeđen, uključujući policajce.

Španija je drugim valom zaraze koronavirusom pogođena teže od očekivanog, a vanredno stanje uvedeno 25. oktobra produženo je do 9. maja. Španija je pored toga uvela i dodatne mjere, odnosno ograničenja kretanja za 15 od 17 autonomnih pokrajina.

Više od šest ljudi ne smije se okupljati na jednom mjestu sve dok traje policijski sat uveden u zemlji pod vanrednim stanjem.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo