Stranačke aktivnosti     | 01.11.2020. 16:54 |

Saopćenje za javnost SDA Zenica

FENA Saopćenje

NEZIR PIVIĆ SA MLADIMA NA KAMBEROVIĆA POLJU: Imamo šansu da 15. novembra mi mladi preuzmemo Zenicu i odgovornost za njen razvoj

Kandidat za gradonačelnika Zenice, univerzitetski profesor Nezir Pivić, upriličio je danas na Kamberovića polju druženje sa velikim brojem mladih Zeničanki i Zeničana.

Naglasio je da će kao gradonačelnik biti glas mladih koji su danas u "posvađanoj" Zenici marginalizirani i zapostavljeni, a njihovi egistencijalni problemi su sve složeniji i prisutniji, što stvara apatiju i beznađe. Politička platforma i izborni program "Za jaku Zenicu", dodao je, sadrže niz mjera za unapređenje položaja mladih u svim sferama.

"Mladima ćemo osigurati kvalitetno obrazovanje, stipendije i posao. Tu je i podrška stambenom zbrinjavanju. Uvest ćemo poticajne mjere za pokretanje biznisa, uspostaviti kreditno-garancijske fondove, pomoći registraciju firmi i biti servis mladima kako bi njihovi biznisi opstali na tržištu. Moramo jačati poduzetnički duh i kompetencije kako bi mladi mogli da konkretizuju svoje poslovne ideje i žive od svog rada", rekao je Pivić.

Pivić je istakao da kao 37-godišnjak odlično razumije probleme mladih sa kojima se i sam susretao tokom školovanja i odrastanja u višečlanoj radničkoj porodici na selu, te da je sve u životu postigao učenjem, napornim radom i trudom. Fakultet je završio prije roka, sa 26 godina je postao magistar, a sa 29 doktor pravnih nauka. Danas je profesor na Pravnom fakultetu u Zenici, drugi mandat je zamjenik ministra pravde u Vijeću ministara BiH, a od 2017. je predsjednik SDA Zenice.

"Lokalna politika kao sistemski uređen odnos Grada prema mladima danas u Zenici uopće i ne postoje. Glas mladih nije artikulisan i institucionaliziran, ne postoje više savjetodavni odbori i drugi organi za mlade. Implementirat ćemo evropsku praksu na osnovu Evropske povelje o učešću mladih na lokalnom i regionalnom nivou u cilju povećanja učešća mladih u strukturama vlasti i na mjestima gdje se odlučuje o njihovoj budućnosti", rekao je Pivić.

Poručio je da će se kao gradonačelnik fokusirati i na razvijanje modela domova u gradu i na selu u kojima će mladi kvalitetno provoditi slobodno vrijeme, podržavati programe vršnjačke pomoći i uključivanja mladih u prevenciju i korekciju socijalno neprihvatljivih ponašanja, podržavati savjetovališta za mlade te unaprijediti partnerske odnose između lokalne vlasti i civilnog društva.

Kao gradonačelnik posebnu pažnju posvetit će razvoju sporta, sufinansirati trenerski rad u klubovima i raditi na omasovljavanju sporta za mlade, kao temelja razvoja vrhunskog sporta u budućnosti. Ovaj model bi trebao omogućiti da djeca koja treniraju u najboljim klubovima ne plaćaju članarinu.

"Obrazovani, perspektivni i pošteni mladi Zeničani imaju šansu da 15. novembra preuzmu Zenicu i odgovornost za njen razvoj. Mi mladi imamo snagu da naš grad vratimo na put s kojeg je skrenuo prije četiri godine", poručio je profesor Pivić.

Sa mladima Zenice družio se i komandant odbrane Srebrenice Naser Orić, koji će večeras prisustvovati predizbornim skupovima SDA u Šerićima i Klopču.

Za jaku Zenicu!

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta