Bosna i Hercegovina     | 02.11.2020. 14:41 |

Vlada KS spremno odgovorila na brojne izazove kako bi ublažila tešku situaciju

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) - Za Vladu Kantona Sarajevo pandemija koronavirusa je najteži trenutak od osnivanja, ali ministri u Vladi, kako su danas istakli na online konferenciji za medije, spremno su odgovorili na brojne izazove kako bi ublažili tešku situaciju.

Ministar za obrazovanje nauku i mlade KS i v.d. premijer KS Anis Krivić danas prezentirao trenutno stanje u Kantonu, koje je, kako je kazao, kompleksno zbog povećanog broja zaraženih od koronavirusa i nema naznaka kada će kriza biti okončana.

Kazao je kako će biti donesene nove mjere i prijedlozi nakon sjednice Kriznog štaba KS.

Podsjetio je da je Vlada prevazišla elementarne prepreke u funkcioniranju sistema zdravstva, a imenovanjem Jasne Agić pokazana je hrabrost da se suoče s brojnim problemima u tom sektoru.

Uprkos pandemiji koronavirusa, mnogi su infrastrukturni projekti realizirani, a ministar finansija KS Jasmin Halebić je kazao "da je izazov je upravljati javnim finansijama kada privreda bilježi pad" te da su ostvarene i određene uštede.

- U resoru javnih finansija pokušavamo stanje održati stabilnim, a to nije lagan zadatak jer smo na početku godine, zbog pandemije koronavirusa, procijenili da će oko 100 miliona KM biti pad u javnim finansijama. Za sada taj pad iznosi 70 do 80 miliona KM. Ukoliko se stanje do kraja godine ne popravi, vjerovatno ćemo se približiti toj slici - rekao je Halebić.

Vlada KS reagirala je dobro, te je donijela niz mjera i zakona kojima se ublažavaju posljedice negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom, čak i zakonom o uštedama koji je proizveo 25.000.000 KM, a ostvarene su u domenu skraćivanja putnih troškova, nabavke materijala bez kojih Kanton može da funkcionira.

U svrhu pomoći otvoren je i donatorski račun putem kojeg je prikupljeno 400.000 KM, a sredstva se usmjeravaju za izgradnju izolatorija. Oko 36 miliona KM sredstva od MMF-a usmjereno je u sektor privrede, oko 11.300 preduzeća je dobilo podršku za održavanje likvidnosti.

Najavio je osnivanje i kreditno-garantnog fonda koji će biti uspostavljen do kraja ove godine, kao mjera za privredne subjekte koji mogu dobiti sredstva po povoljnim uvjetima. Očekuje se i novi paket pomoći od MMF-a, a taj korak će Vlada KS spremno dočekati.

Halebić je kazao i da je već utvrđena radna verzija naceta budžeta KS za 2021.godinu, ali poručio je da u 2021. godini svi trebaju svoje poslovanje i djelatnosti obavljati s dozom opreza jer se ne zna koliko će pandemija koronavirusa trajati.

Također je oko 300 miliona KM investirano u infrastrukturne projekte, a za njihovu realizaciju bili su zaduženi resorni ministri Adi Kalem i Nihada Glamoč koji su naveli da je nastavljena izgradnja Prve transverzale, zaobilaznica, tunela, garaža, rekonstrukcija tramvajskih šina, vodovodne mreže, a ministar Faruk Kapidžić je pokrenuo borbu za zemlju, vodu i zrak koja mora biti konstantna.

Iako su sve sportske i kulturne aktivnosti obustavljene, ipak je ministar kulture i sporta Kenan Alikadić kazao da će Kanton Sarajevo preuzeti privremeno finansiranje sedam institucija kulture koje su od značaja za BiH, te najavio da će problem biti dugoročno riješen, te da očekuje očitovanje kantonalnih i entitetskih vlada.

U vrijeme pandemije koronavirusa nije izostala pomoć socijalno najugroženijim građanima Kantona, a kako je kazala resorna ministrica Jasna Agić sva socijalna davanja uvećana su za šest posto, isplaćena jednokratna pomoć, novčane naknade, donesen program interventne podrške. Planirana je i podjela zimnice socijalno ugroženim porodicama.

Pomoć nije izostala ni za boračku populaciju, a ministar Hajrudin Grabovica je podsjetio da su donesene četiri mjere i uredbe, dopuna zakona, kriteriji za zapošljavanje, subvencioniranje kamata pri rješavanju stambene problematike, te pomoć održivog povratka. Najavio je da je u toku izrada zakona o paraplegičarima.

Doneseni su i brojni akti i zakoni u ministarstvu pravde i uprave, a resorna ministrica Mersa Kustura je kazala da je prioritet Vlade borba protiv korupcije, te da su u tom smislu donesei zakoni i uredbe: o javnim nabavkama, disciplinskom postupku za državne službenike, izmjena zakona o inspekciji, pravobranilaštvu, državnoj službi u KS. Već je pripremljen i Nacrt amandmana na Ustav KS.

Ministri Vlade KS su danas pozvali građane da poštuju mjere i odluke koje donosi krizni štab KS, kako bi se smanjio broj zaraženih, a na taj način se olakšava i zdravstvu ali i policiji.

U tom smislu je ministar MUP KS Ismir Jusko kazao da su zbog pandemije koronavirusa, policija i zdravstveni radnici bili na prvoj liniji, te da je zbog njihove efikasnosti u prvom valu koronavirusa bilo minimalno oboljelih, u KS samo dvoje oboljelih. Policija je u to vrijeme obavila 71.000 posjetu osobama koje su imala mjeru samoizolacije.

Kazao je da policiji nedostaje više od 300 ljudi, da su mnogi u izolaciji zbog COVID-19, te zahvalio građanima koji poštuju mjere, privrednicima, vlasnicima objekata, jer bi šteta bila puno veća.

- Samodisciplina je preduvjet širenja koronavirusa - kazao je Jusko te poručio onima koji ne poštuju preporuke i mjere kriznih štabova da ne primoravaju policiju da postupa represivno, „jer se u ovom trenutku mnogi bore za život“.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'