Bosna i Hercegovina     | 02.11.2020. 16:18 |

SBB - KCUS nastavna baza za fakultete 'grupacije medicinskih nauka Univerziteta'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) - Klub zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) u federalnu Parlamentu reagirao je na rješenje Federalnog ministarstva zdravstva od 13. maja 2020. kojim se predlaže da Klinički centar univerziteta Sarajevu (KCUS) bude nastavna baza za Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu. 

- Federalno ministarstvo zdravstva donijelo je Rješenje o izmjeni Rješenja od 13.05.2020 po zahtjevu KCUS-a kojim se mijenja tačka 2. i glasi "Daje se prijedlog da Klinički centar Univerziteta Sarajevo bude nastavna baza za Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu". Zahtjeva se hitno ukidanje tog rješenja jer je time prekršen Zakon o visokom obrazovanju KS član 151. koji jasno propisuje da je KCUS nastavna baza svim organizacionim jedinicama koji pripadaju grupaciji medicinskih nauka (od 01.08.2018) - navodi se.

Kako se naglašava u saopćenju za javnost, Statut Univerziteta u Sarajevu u čl. 34 precizira da je "Klinički centar Univerziteta Sarajevo osnovna nastavna klinička baza za fakultete Grupacije medicinskih nauka Univerziteta" (Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet, Farmaceutski fakultet, Fakultet zdravstvenih studija).

- Ovim rješenjem nanesena je direktna šteta po studente i nemogućnost realiziranja nastave na KCUS-u - ističe Klub zastupnika SBB-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo