Kultura     | 02.11.2020. 18:50 |

Povijesna jezgra Sarajeva i Stara džamija u Turiji nacionalni spomenici BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) - “Povijesni urbani krajolik Sarajevo“ proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Takvu odluku donijela je danas Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na 40. sjednici, saopćeno je iz te komisije.

- Različitost iskaza na relativno malom prostoru, naglašena prirodnim smještajem grada u uskoj kotlini duž rijeke Miljacke te i danas jasno uočljiva isprepletenost materijalnog i nematerijalnog nasljeđa uslovila je neophodnost prepoznavanja gradske jezgre kao povijesnog urbanog krajolika. Uža gradska jezgra Sarajeva još je 1997. godine upisana na UNESCO-ovu Tentativnu listu svjetskog nasljeđa kao jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti - trajno otvoren grad. Prostor je također, do donošenja konačne odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, bio upisan na Privremenu listu nacionalnih spomenika kao Gradska ambijentalna cjelina Sarajevo - navedeno je u saopćenju Komisije.

Na prostoru nacionalnog spomenika "Povijesni urbani krajolik Sarajeva" je 87 dobara koja su prethodnim odlukama Komisije proglašena nacionalnim spomenicima te šest dobara upisanih na Privremenu listu nacionalnih spomenika.

Na prostoru zaštitnog pojasa Povijesnog urbanog krajolika su još 24 dobra koja su prethodnim odlukama proglašena nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine te jedno dobro upisano na Privremenu listu nacionalnih spomenika.

Sve ranije predmetne odluke Komisije ostaju na snazi. Odlukom za povijesni urbani krajolik utvrđene su mjere zaštite usmjerene na očuvanje nasljeđa i prostora, kao i njegovog održivog razvoja. 

Odluka o proglašenju “Povijesnog urbanog krajolika Sarajevo“ nacionalnim spomenikom BiH urađena je na temelju Načela i smjernica za očuvanje nacionalnih spomenika i dokumenata UNESCO-a koji tretiraju predmet krajolika.

Na 40. sjednici, Komisija je također donijela odluku o proglašenju graditeljske cjeline - Stara džamija u Turiji, općina Lukavac, nacionalnim spomenikom.

Osim toga, članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za sljedeće nacionalne spomenike:

Povijesna građevina - Napretkova palača (Zgrada Hrvatskog kulturnog društva "Napredak"; Napretkov Zakladni dom), u Titovoj 56 u Sarajevu; Graditeljska cjelina - Crkva Sv. Vinka Paulskoga u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH.

Navedene izmjene i dopune već postojećih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite sukladno trenutnom stanju ovih dobara.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo