Ekonomija     | 03.11.2020. 09:06 |

Merima Kukić pokrenula poduzeće koje zapošljava žene iz ruralnih područja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. studenog (FENA) - Nakon poduzetničke obuke na EU4Business projektu "Pokreni svoj posao", 27-godišnja Merima Kukić iz Jablanice napisala je biznis plan i postala jedna od korisnica granta pomoću kojeg je pokrenula vlastito poduzeće "MOST M" d.o.o Jablanica, koje zapošljava žene iz ruralnih područja Hercegovine i čija je osnovna djelatnost prerada voća i povrća.

Oduvijek ju je zanimala proizvodnja hrane te se iz tog razloga, nakon stjecanja diplome inženjera poljoprivrede, odlučila za obavljanje pripravničkog rada u Udruženju žena "Most" koje se bavi poljoprivredom, priopćeno je iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.

"Uvijek mi je bilo uzbudljivo kako se od jednog sjemena razvije plod koji je kasnije na našoj trpezi i koji jedemo. Često mislim o tome što se sve stavlja u hranu koju mi konzumiramo, pa pretpostavljam da je to dodatno pobudilo moj interes za organsku hranu", kazala je Kukić.

U trenutku izolacije uzrokovane izbijanjem pandemije covida-19, pripravnički staž došao je kraju, a na tržištu BiH u tom trenutku bilo je teško pronaći posao. Plodno tlo za razvoj njene ideje i svojevrsna prekretnica za ovu mladu ženu bila je poduzetnička obuka EU4Businessa pod nazivom "Pokreni svoj posao", koja se izvodi u skladu s metodologijom Međunarodne organizacije rada.

"Nakon obuke, Merima nije dugo čekala, znala je što napraviti i zajedno sa šest žena članica udruženja 'Most' iz općine Jablanica, koje se bave organskom poljoprivredom, odlučila je pokrenuti vlastiti posao. Iskoristila je znanje stečeno na EU4Business obuci, napisala biznis plan i postala jedna od korisnica granta koji joj je omogućio pokretanje poduzeća pod nazivom MOST M d.o.o Jablanica", ističu iz LiNK-a.

Dodatne djelatnosti ovog poduzeća su usluge cateringa, usluge šivanja i izrade suvenira te servis za usluge čišćenja. Također, ove žene spravljaju tradicionalna bosanskohercegovačka jela po originalnim recepturama, uz raznovrsnu ponudu lijepo dekoriranog i aranžiranog stola.

Poduzeće "MOST M" trenutno proizvodi prirodne i biljne sokove, voćne sirupe, džemove, pekmeze, slatka, ajvare, pinđure i čitavu lepezu tradicionalnih proizvoda. Ono što je, kako kažu, dodatna vrijednost u cjelokupnom procesu pripreme je da sve voće i povrće koje se prerađuje dolazi s domaćih plantaža, od provjerenih organskih dobavljača iz okolice Jablanice i Hercegovine.

"Izdvajamo se po tome što radimo po originalnim tradicionalnim recepturama. Naš najatraktivniji proizvod je autohtoni proizvod BiH - pekmez od jabuka bez imalo dodatnog šećera. Proizvodi se samo ukuhavanjem čistog soka od jabuke, kao što su to radili naši preci", ističe Kukić.

Pokretanjem poduzeća, Kukić je dobila zaposlenje, šansu za napredovanje, usavršavanje radnih navika i poduzetničkog poslovanja, ali prije svega je u prilici pomoći i svim drugim nezaposlenim ženama te ističe kako joj je plan od lokalnog poći prema globalnom.

"Prvo ćemo plasirati svoje proizvode u svojoj općini Jablanica, gdje već postajemo prepoznati, a naravno razmišljamo i o širenju na cijeli prostor Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će razvijanje posla u budućnosti stvoriti uvjete za proširenje proizvodnje i zapošljavanje žena iz ruralnih područja", ističe Kukić.

Poslovna ideja Merime Kukić financijski i stručno podržana je kroz projekt "Međuopćinskom suradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima", koji se realizira u okviru projekta EU4Busines-za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju, koji potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, a sve s ciljem jačanja ekonomije BiH.

EU4Business vrijedan je 16,1 milijun eura, a zajednički ga financiraju Europska unija s 15 milijuna i Savezna Republika Njemačka s 1,1 milijun eura.

Projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine, a implementira ga Lokalno partnerstvo Jablanica, Kakanj i Konjic kojeg čine Općina Jablanica, Općina Kakanj, Općina Konjic, Udruženje LiNK Mostar, Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije, Služba za zapošljavanje ZDK - Biro rada Kakanj, Univerzitet Džemal Bijedić, Radin d.o.o. Mostar i Jablanit d.o.o. Jablanica, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo