Svijet     | 03.11.2020. 11:32 |

Khamenei: Američki izbori neće uticati na politiku Teherana prema Washingtonu

FENA Internet

TEHERAN, 3. novembra (FENA) – Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je u utorak da rezultat američkih predsjedničkih izbora neće imati uticaja na politiku Teherana prema Washingtonu.

- Naša politika prema Sjedinjenim Državma jasno je definirana i ona se ne mijenja promjenom pojedinaca na vlasti. Nama nije bitno ko tamo dolazi i odlazi – izjavio je  Khamenei u govoru koji je uživo prenosila državna televizija.         

Khamenei je govorio na godišnjicu zauzimanja američke ambasade u Teheranu u 1979., koja se podudarila s rođendanom poslanika Mohammeda.

Studentski napad na ovog špijunskog dekana bio je potpuno primjeren i mudar – izjavio je Khamenei,   misleći na radikalne islamističke studente koji su upali u ambasadu, uzimajući za taoce 52 člana osoblja i držeći ih u zatočeništvu 444 dana. Otada nema nikakvih američko-iranskih diplomatskih odnosa.

Iran je u ovoj godini otkazao mitinge i ostala dešavanja kojima se obilježava godišnjica zauzimanja ambasade iz straha od širenja koronavirusa koji je odnio oko 36.000 života u toj zemlji, najteže pogođenoj na Bliskom istoku.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Predsjednički kandidat Demokratske stranke Joe Biden obećao je da će se njegova eventualna buduća administracija vratiti iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. sa šest svjetskih sila ukoliko Iran bude poštovao pakt.

Predsjednik Donald Trump je u 2018. godini napustio sporazum, na osnovu koga su ukinute međunarodne finansijske sankcije Iranu u zamjenu za njegovo ukidanje nekih aspekata svog nuklearnog programa. Iran je slijedio američko odbacivanje sporazuma, dodatno umanjujući svoje obaveze predviđene sporazumom.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u ponedjeljak američkoj TV mreži CBS kako želi da se Sjedinjene Države vrate sporazumu, ali da „ponovni angažman ne znači ponovne pregovore, jer da smo željeli da ponovo pregovaramo, mi bismo to učinili s predsjednikom Trumpom prije četiri godine“.

Zarif je izjavio za CBS da su izjave iz Bidenovog tabora obećavajuće, ali da „moramo čekati i vidjeti šta će se desiti“.

Trump je izjavio kako želi da pregovara o širem sporazumu koji bi se također bavio iranskim raketnim programom i regionalnim aktivnostima. Iran je odbacio svake pregovore dok se Washinton prvi ne vrati sporazumu, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta