Bosna i Hercegovina     | 03.11.2020. 12:13 |

'Školarac' zaključan, Ministarstvo šuti, učitelji nezadovoljni

FENA Denis Leko

MOSTAR, 3. studenog (FENA) - On line nastava za škole koje rade po hrvatskom planu i programu od 1. studenoga više se ne odvija putem platforme "Školarac", koju je izradio Centar za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru (SUM).

"Poštovane kolege, djeca i svi nastavnici nemaju pristup Školarcu od 1. 11. 2020. jer nije napravljena E-matica. E-matica nije napravljena jer su roditelji protiv dijeljena podataka djece (JMBG) i jer ministarstvo nije potpisalo sporazum sa Sveučilištem u Mostaru. Kako Sveučilište inzistira na E-matici, zabranjen je pristup Školarcu dok se ne napravi E-matica", stoji u poruci koja je tijekom jučerašnjeg dana dostavljena prosvjetnim djelatnicima.

Komentirajući ovu situaciju predsjednik Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Slavko Lauš u izjavi za Fenu kazao je kako djeca neće puno izgubiti gašenjem "Školarca", jer su se putem te platforme uglavnom dijelili nastavni materijali, dok se u isto vrijeme nastava odvijala u školskim učionicama.

- Djeca neće puno izgubiti, ali opet naglašavam da ćemo izgubiti puno ako ponovno prijeđemo na slanje Viberom, WhatsAppom ili slično. Ja nemam podataka kada će i hoće li "Školarac" biti u funkciji, tu se događaju neke razmirice i razilaženja između SUM-a i Ministarstva prosvjete, a sve preko leđa naših učenika, ali i nas učitelja koji smo dovedeni u situaciju da više ne znamo što i kako treba - kazao je Lauš.

Istaknuo je kako u cijeloj ovoj priči nitko ne misli na djecu.

- Treba sjesti, razgovarati i tražiti najbolje rješenje, a najbolje rješenje za nas i u interesu djece je da se nastava odvija u školama u klasičnom obliku, što je utvrđeno i analizom učitelja po školama. Gdje su sad svi oni koji su davali izjave da rade u interesu djece? Odjednom, ako nekome nešto ne odgovara, zaboravljaju se djeca - naveo je Lauš.

On je još jednom uputio kritiku Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, koje, po njegovim riječima, nije uradilo dobar posao kada je u pitanju priprema za novu školsku godinu.

- Ništa se nije uradilo niti spremilo, zato su rezultati takvi kakvi jesu i zato smo došli tu gdje smo. Ispaštat će učenici i učitelji, a roditelji će biti itekako zabrinuti za svoju djecu, jer znanje koje će usvajati na ovaj način, ako se bude slalo Viberom i slično, neće biti adekvatno da se krene u sljedeći razred i dalje školovanje - istaknuo je predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović bio je nedostupan da prokomentira situaciju, a iz Ministarstva kažu da će se sljedećih dana očitovati.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'