Bosna i Hercegovina     | 03.11.2020. 13:05 |

Bajramović: Produžiti radno vrijeme covid ambulantama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) - Vršiteljica dužnosti predsjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, doktorica epidemiologije Anisa Bajramović izjavila je da je u posljednjih mjesec dana došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo.

Na konferenciji za medije je istakla da je najveći broj zaraženih, 367 evidentiran 28. oktobra, te pojasnila da su to rezultati koji se dobijaju tokom nekoliko dana, zbog velikog broja uzetih uzoraka, ali smanjenih kapaciteta u Domu zdravlja.

- Povećava se i trend oboljelih na dnevnoj osnovi, a tokom proteklih sedam dana on iznosi 285. Ukoliko analiziramo situaciju u oktobru po sedmicama, u prvoj je registrirano 155 slučajeva oboljelih od COVID-a 19, u drugoj 319, u trećoj 802, u četvrtoj 1.377, a u posljednjoj 2.112 - navela je Bajramović.

Pojašnjava da je u septembru broj zaraženih linearno rastao, a kao da sada već ulazimo u eksponencijalnu fazu. Reprodukcijski broj i najveća vrijednost bila je 14. oktobra i iznosila je oko dva što, po njenim riječima, znači da je jedna osoba prenosila zarazu na dvije.

Već sa jučerašnjim datumom taj reprodukcijski broj je pao na 1,24, a što govori da postoji blagi trend opadanja zaraženih, ali, kako je rekla, to ne znači da će tako i ostati jer se više od 1.700 uzoraka nalazi na analizi.

- Ukoliko uzmemo u obzir sedmodnevnu i četrnaestodnevnu incidencu, u sedmodnevnoj do sada imamo najviši broj od kako je počela epidemija i on iznosi 474 na 100.000 stanovnika, što i jasno ukazuje na pogoršanje epidemiološke situacije, na koju stalno upozoravamo - kazala je Bajramović.

Kada je riječ o hospitaliziranim pacijentima, jučer je u odnosu na broj oboljelih bilo četiri posto zaraženih i ovaj trend je trenutno dobar. U mnogim evropskim zemljama on se kreće od 0,22 posto do 10 posto u prosjeku.

U proteklih 14 dana hospitalizirano je između 59 do 134 pacijenta, a stopa smrtnosti iznosi 1,31. Povećan je postotak uzoraka koji su pozitivni i on sad iznosi 40 posto, a urađeno je 59.745 uzoraka.

Dodala je kako u procentu od oko 48 posto obolijevaju žene, a 52 posto muškarci, među njima najviše je zaraženih u dobi od 26 do 50 godina, a 21,7 posto preminulih osoba su starije od 80 godina. Stopa smrtnosti u dobi od 55 godina iznosi 0,2 posto, dok dvije osobe koje su preminule u dobi od 21 i 25 godina su imale ozbiljne komorbiditete.

Najveći izvori zaraze su i dalje porodični klasteri i pojave se istovremeno u porodicama, a najugroženiji su oni koji rade u kancelarijama, zbog malih prostora za rad.

Bajramović je mišljenja kako će zbog povećanog broja oboljelih u narednom periodu doći i do većeg broja hospitaliziranih pacijenata.

Građani imaju sve veću potrebu za medicinskom uslugom, te je zbog toga zaključeno da četiri covid-ambulante koje rade na četiri lokacije produže radno vrijeme od osam ujutro do osam uveče, a da jedna radi 24 sata.

- Savjetujemo sve one koji budi imali simptome da četvrti dan odu u ambulantu, bez najave, gdje će biti testirani, uradit će im se RTG pluća i sve potrebne laboratorijske pretrage, te će na osnovu dijagnostike biti upućeni u jednu od bolnica – navela je.

Pojasnila je da će oni sa lakšom kliničkom slikom ići u Opću bolnicu, a sa srednjom i težom u KCUS. Dogovoreno je da svaka ustanova ispunjava po 30 posto svojih kapaciteta neovisno jedna od druge, a kada dođe do popunjavanja kapaciteta od 90 posto, Krizni štab će hitno zasjedati i tražiti proširivanje kapaciteta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo