Regija     | 03.11.2020. 13:04 |

Slovenija: 1176 novozaraženih, umrle još 24 osobe, zaraza usporava

FENA Agencije

 

LJUBLJANA, 3. studenoga (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata, s 4.587 testova, potvrđeno 1176 novih zaraza koronavirusom, a umrla su još 24 oboljela od Covida-19, objavila je u utorak slovenska vlada, a podaci pokazuju da unatoč rastu broja slučajeva zaraza usporava brzinu širenja.

Prethodni dan je bilo 557 novozaraženih i 25 umrlih, uz manji broj provedenih testiranja.

U bolnicama je trenutno 925 covid pacijenata, od čega 146 na intenzivnim odjelima, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Udio zaraženih među testiranom populacijom u zadnja 24 sata iznosio je 25,6 posto, a podaci iz zadnja dva tjedna govore da broj novih zaraza i dalje raste, ali ne prijašnjim tempom, što je ohrabrujuće, kazao je u utorak na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin.

Dodao je da se postupno smanjuje i postotak zaraženih među testiranima, ali to zbog promjene protokola o tome koga se primarno testira može biti varljivo. Pravi indikator stanja stoga je popunjenost kapaciteta u bolnicama koje su pod velikim pritiskom, pojasnio je Kacin, izrazivši zabrinutost i brojem rasta umrlih koji je zadnjih dana stalno preko 30, pa se broj preminulih od početka epidemije povećao na 412.

Kako je jutros za Slovensku televiziju izjavila Bojana Beović, voditeljica stručnog tima vlade za Covid-19, zbog promjena u protokolu upućivanja ljudi na testiranje sada su, glede budućeg razvoja epidemije, više od samih brojki novih zaraza važniji broj i dinamika porasta hospitalizacija, posebno na intenzivnim odjelima.

"Oboljelih od ove bolesti u bolnicama je stvarno puno, to ne možemo usporediti s bilo čime s čime smo se mi koji desetljećima radimo u medicini susretali", kazala je Beović.

Prema jučerašnjim podacima u Sloveniji je bilo 868 hospitaliziranih, od čega 135 na intenzivnoj njezi, a očekuje se da će brojke još jedno vrijeme rasti. Broj ukupno potvrđenih zaraza od početka epidemije prešao je 36 tisuća, a aktivno je preko 23 tisuća slučajeva.

Razmišlja se i o tome da se i u Sloveniji uvedu tzv. brzi entigenski testovi koji nisu toliko sigurni kad se radi o rezultatima, ali će biti široko dostupni i to je potencijalni način da se drugi val epidemije dovede pod kontrolu, navela je Beović.

Kako danas prenose slovenski mediji, bolnice se reorganiziraju u skladu s očekivanjima da će se broj hospitalizacija i dalje povećavati, ali se osjeća jak nedostatak potrebnog medicinskog kadra.

U ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) ocjenjuju da im u sadašnjem trenutku zbog dužih bolovanja, porodiljskih odsutnosti i izolacija zbog Covida-19 nedostaje oko 400 sestara, a počinju se organizirati i trodnevni tečajevi za dobrovoljce Crcenog križa, kako bi se osigurale rezerve. Dobrovoljci se angažiraju i u domovima za starije, gdje je situacija sa zarazama i nedostatkom kadra također kritična, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo