Svijet     | 03.11.2020. 14:53 |

Državnici uputili izraze solidarnosti sa Austrijom nakon napada u Beču

FENA Internet

BEČ, 3. novembra (FENA) - Izrazi solidarnosti sa Austrijom stižu od čelnika širom svijeta, prenose novinske agencije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je bio jedan od prvih stranih čelnika koji je reagirao u ponedjeljak navečer, rekao je da Evropa neće popustiti pred teroristima nakon pucnjave.

"Mi Francuzi dijelimo šok i tugu austrijskog naroda nakon napada u Beču", objavio je Macron na Twitteru u poruci na francuskom i njemačkom jeziku.

"Nakon Francuske napadnuta je prijateljska nacija. Ovo je naša Evropa. Naši neprijatelji moraju znati s kim imaju posla. Nećemo popustiti", rekao je Macron.

Britanski premijer Boris Johnson tweetao je da je "duboko šokiran" i da "Ujedinjeno Kraljevstvo  razmišlja o narodu Austrije - zajedno s vama stojimo protiv terorizma."

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin i premijer Benjamin Netanyahu oglasili su se  rekavši da Izrael stoji uz Austriju u borbi protiv terorizma.

"Naše misli i molitve odnose se na narod Austrije dok sa zabrinutošću pratimo sinoćnji  teroristički napad u Beču", napisao je Rivlin.

Netanyahu je rekao da „Izrael osuđuje brutalni napad u Beču i potpuno se solidarizira s Austrijom. Civilizirani narodi svugdje se moraju ujediniti kako bi pobijedili divljaštvo oživljenog islamističkog terorizma. "

Uoči američkih izbora, predsjednik Donald Trump objavio je na Twitteru podršku Austriji nakon smrtonosne pucnjave.

"Naše molitve upućene su ljudima iz Beča nakon još jednog gnusnog terorizma u Evropi. Ovi zli napadi na nevine ljude moraju prestati", napisao je Trump.

Njegov demokratski suparnik, bivši potpredsjednik Joe Biden, također je osudio "stravičan napad", dodajući: "Svi moramo biti jedinstveni protiv mržnje i nasilja."

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da se njegova vlada zalaže za evropsku zemlju.

"Duboko šokirani i rastuženi gadnim terorističkim napadima u Beču. Indija stoji uz Austriju u ovo tragično vrijeme. Moje misli su sa žrtvama i njihovim porodicama", napisao je na Twitteru  premijer Modi.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana