Bosna i Hercegovina     | 04.11.2020. 11:33 |

U toku akcija Granične policije BiH protiv krijumčara ljudi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Policijski službenici Granične policije BiH na području Zvornika, Bijeljine, Kalesije i Brčkog realiziraju operativnu akciju kodnog naziva "Boat", tokom koje se obavljaju pretresi na 11 lokacija koje koristi 11 osumnjičenih osoba.

Iz Granične policije BiH ističu kako je navedene aktivnosti provode pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a po naredbama Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe, državljani BiH, kao članovi organizirane skupine počinile kazneno djelo "udruživanje radi činjenja kaznenih djela", a u vezi s kaznenim djelima "krijumčarenje ljudi", "krijumčarenje" te "zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja", na način da su organizirano iz Srbije u BiH krijumčarili nezakonite migrante afroazijskog podrijetla, s namjerom da oni budu dalje prokrijumčareni prema državama Europske unije, te organizirano krijumčarili živu stoku i tekstilne robe.

Provođenjem mjera i radnji policijski službenici Granične policije BiH utvrdili su da postoje osnove sumnje da su članovi organizirane kriminalne skupine prokrijumčarili preko sto nezakonitih migranata, veći broj žive stoke i veću količinu tekstilne robe, čime bi pribavili veću protupravnu imovinsku korist nanoseći štetu proračunu BiH, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Tijekom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku te novac koji potječe iz obavljanja kaznenog djela. Uz predmet koji mogu poslužiti kao dokaz u kaznenom postupku, pronađeni su i drugi predmeti koji upućuju na obavljanje drugog kaznenog djela, tijekom čega je privremeno oduzet i jedan pištolj.

Određeni broj osoba je lišen slobode, među kojima je i jedan policijski službenik Granične policije BiH, raspoređen u Jedinici granične policije Zvornik, na radnom mjestu vođe sektora.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić naglasio je da se pripadnici GPBiH ustrajno i uspješno bore protiv svih oblika kriminala.

"Uz intenzivnu borbu protiv nezakonitih migracija, sve vrijeme provodimo aktivnosti sprječavanja prekograničnog kriminala, s posebnim naglaskom na borbu protiv zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Ustrajni smo u tome da pokažemo našu opredijeljenost u borbi protiv svakog oblika kriminala i nezakonitog ponašanja, između ostalog, i u vlastitim redovima. Ovom uspješnom operativnom akcijom još jedanput smo pokazali da Granična policija raspolaže značajnim brojem profesionalaca i policijskih službenika koji su spremni ispuniti najsloženije zadatke, a oni koji svojim neprofesionalnim i nezakonitim ponašanjem čine kaznena djela, a i narušavaju ugled Granične policije BiH, snosit će odgovornost i protiv njih će biti poduzete sve moguće mjere i sankcije, kao što je učinjeno i navedenom akcijom", poručio je Galić, stoji u saopćenju.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo