Kultura     | 04.11.2020. 13:03 |

Za nagradu 'Libar za vajk' nominovani i Mehmedinović, Cvijetić,Stupar-Trifunović

FENA Internet

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Petnaest knjižnih naslova konkurira za nagradu "Libar za vajk" koju dodjeljuje Sa(n)jam knjige u Istri, a nagrada će biti dodijeljena šestu godinu zaredom autoru i nakladniku knjige.

Stručni žiri, knjižari Dražen Dabić, Kata Njavro i Vlatka Balinčić odabralo je petnaest naslova iz cjelokupne knjižne produkcije nastale u Hrvatskoj u razdoblju od 1. oktobra 2019. do 1. oktobra ove godine.

O dobitnicima nagrade odlučit će posjetitelji 26. Sa(n)jam knjige u Istri. Nagradu "Libar za vajk", koja uključuje skulpturu autora Mauricija Ferlina i novčani iznos od 5.000 kuna, dobit će i autor i nakladnik nagrađenog djela.

Dražen Dabić je nominirao slijedeće naslove: "Poezija" Josip Sever (Matica hrvatska), "V." Thomas Pynchon (Vuković & Runjić), "Kazalište za narod" Snježana Banović (Fraktura), "Praksa svijeta" Dubravka Zima (Naklada Ljevak), a među nominovanim se našao i bh.književnik Semezdin Mehmedinović, sa knjigom "Ovo vrijeme sada" (Fraktura).

Kata Njavro nominovala je naslove: "Mačka čovjek pas" Miljenko Jergović (Fraktura), "Hana" Alena Mornštajnová (Hena com) "Mudrost vukova" Elli H. Radinger (Mozaik knjiga), "Žeđ" Amélie Nothomb (Vuković & Runjić). 

I u ovaj izbor najboljih knjiga uvršen je jedan autor iz BiH. Riječ je o Darku Cvijetiću i romanu "Što na podu spavaš" (Buybook).

Vlatka Balinčić odlučila je nominirati naslove: "Historabilije XVI.-XVIII stoljeća. Mali svijet Istre u doba Venecije" Miroslav Bertoša (Udruga Susreti na dragom kamenu i Povijesni i pomorski muzej Istre), Olja Savičević Ivančević "Divlje i tvoje" (Fraktura), "Berlin" Jason Lutes (Naklada Fibra), "Pavijan" Naja Marie Aidt (Sandorf).

A iz BiH je nominovana Tanja Stupar Trifunović, sa romanom "Otkako sam kupila labuda" (VBZ).

- Ovogodišnjih 15 nominiranih naslova za nagradu "Libar za vajk" odabir je troje hrvatskih knjižara koji svatko za sebe potpisuju pet izabranih naslova. Uvijek se teško odlučiti za tako ograničen broj izdanja nakon cijele godine, uzimajući u obzir čitatelje, izdavače, vrijeme u kojem živimo, ali i srce. Tako ove godine imamo više domaćih autora, pokoji strip i publicistiku te posebno poeziju koja je zabljesnula punim sjajem, a koji oslikavaju ideju same nagrade. Ona nije trendovska, nego treba trajati "zauvijek" - kazala je članica stručnog povjerenstva Vlatka Balinčić, dugogodišnja knjižarka te voditeljica prodaje na pulskom sajmu knjiga.

Ona je istakla da je prvi kriterij odabir naslova koji će uvijek biti aktualni i koji nose poruku budućim čitateljima da ih vrijedi pročitati. 

Cilj nagrade "Libar za vajk" je poticanje iznimnih nakladničkih projekata i odavanje priznanja putu knjige od autora i nakladnika, preko knjižara do publike, uz podsjećanje na važnost knjižarske struke i odlučujuće uloge publike u životu knjige. 

Nagrađeni naslovi zauvijek ostaju pohranjeni u Trezoru nagrade "Libar za vajk" koji se nalazi u knjižnici Osnovne škole dr. Mate Demarina u Medulinu, a Trezor je domislio Sa(n)jam knjige sa zaštitnicima nagrade – tvrtkom Arena Hospitality Group, Turističkom zajednicom općine Medulin i Općinom Medulin. 

Tako su u trezoru dosad pohranjene knjige Miljenka Jergovića "Sarajevo, plan grada" u izdanju Frakture, Olje Savičević Ivančević "Pjevač u noći" u izdanju Sandorfa, Orhana Pamuka "Čudno je u mojoj glavi" izdavača Vuković & Runjić, Ješe Denegrija "Gorgona" u izdanju Agroinove i Maše Kolanović "Poštovani kukci i druge jezive priče" koju je izdao Profil.

Održavanje 26. izdanja Sa(n)jam knjige u Istri najavljeno je za period od 5. do 13. decembra u Puli, a svečano proglašenje dobitnika nagrade "Libar za vajk" tradicionalno će se održati posljednjega dana Sajma.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo