Bosna i Hercegovina     | 04.11.2020. 13:42 |

Podignuta optužnica protiv Nedića i Đurkovića zbog počinjenih ratnih zločina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Radomira Nedića (1943.) i Ratka Đurkovića (1943.), koji se terete za zločine protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Nedić i Đurković se terete po zapovjednoj/komandnoj odgovornosti, da su za vrijeme širokog i rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području općine Ugljevik, Nedić u svojstvu zapovjednika Prve Majevičke brigade VRS, a Đurković u svojstvu zapovjednika Prvog bataljona Prve Majevičke brigade, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

Oni se terete da su u svojstvu zapovjednika, za vrijeme napada na bošnjačko civilno stanovništvo na području sela Tursunovo Brdo, u julu 1992. godine, kada su podređeni pripadnici VRS-a počinili ubojstvo četiri civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih dvije žene starije od 60 godine, bili na mjestu događaja, rukovodili akcijom, znali i bili informirani o počinjenom zločinu nad civilima putem vojnih službi sigurnosti i na druge načine, propustili poduzeti mjere i aktivnosti da se zločin procesuira a počinitelji identificiraju i kazne. 

Nadalje, optuženi se terete da su prilikom zarobljavanja i ubojstva dvojice pripadnika Armije RBiH, koji su nakon zarobljavanja od podređenih pripadnika VRS-a ubijeni vatrenim i hladnim oružjem, bili na mjestu događaja, a znali i bili informirani o počinjenom zločinu, te nisu poduzeli potrebne mjere da se zločin procesuira, a počinitelji kazne.

Navode optužbe Tužiteljstvo BiH će dokazivati pozivanjem više od 50 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta