Bosna i Hercegovina     | 04.11.2020. 13:36 |

Jurilj: Razvoj sustavnog upravljanja kulturnom baštinom je prioritet (VIDEO)

FENA Denis Leko

ŠIROKI BRIJEG, 4. studenog (FENA) - Okrugli stol "Kulturno-povijesna baština, problemi-izazovi-potencijali" održan je u srijedu u Širokom Brijegu na kojem su stručnjaci iz raznih ustanova kulture koje se bave djelatnostima zaštite kulturno-povijesne baštine i njezine promocije, govorili o izazovima s kojima se susreću u obavljanju svog posla te o mjerama u svrhu učinkovitijeg sustava upravljanja kulturno-povijesnom baštinom i njenom održivosti.

Ravnatelj Ureda za europske integracije Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Ivan Jurilj, koji je na današnjem okruglom stolu bio u svojstvu izaslanika predsjednika županijske vlade, kazao je kako je ovaj simpozij od iznimnog značaja za ZHŽ.

- Značajan je posebno u kontekstu sustavnog rješavanja upravljanja kulturno-povijesnom baštinom. ZHŽ je bogat potencijalima i resursima u kulturno-povijesnoj baštini koji, na neki način, čine naš identitet, međutim još uvijek nemamo na kvalitetan i na pravi način uspostavljen sustav upravljanja kako bismo vrednovali ono što sada imamo, ali i zaštitili od propadanja i određene namjerne devastacije - istaknuo je Jurilj.

Kazao je kako je dobro što se ovaj simpozij organizira u vrijeme izrade strategije razvoja za razdoblje 2021.-2027. godine.

- Prioritet je razvoj sustavnog upravljanja i tu razrađujemo konkretne mjere kako u navedenom sedmogodišnjem razdoblju pristupiti i u kontekstu institucionalnog i zakonodavnog rješavanja, ali i u kontekstu zaštite, ulaganja u infrastrukturu, vrednovanja kroz gospodarsku valorizaciju kulturno-povijesne baštine, njenu integraciju u turizam i naravno podizanje svijesti stanovništva da znaju prepoznati vrijednosti ove baštine kako bismo kroz mlade, na neki način, mogli utjecati na pravo korištenje i održivo upravljanje kulturno-povijesnom baštinom u budućnosti - kazao je Jurilj.

Voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća (GV) Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Ivan Vukoja kazao je kako se kulturno-povijesna baština ne može pravilno zaštititi i valorizirati samo unutar jedne županije.

- Upravo tome služe ovakvi skupovi i upravo to i je uloga našeg odjela, da bude širi okvir za suradnju ustanova, institucija i pojedinaca koji se bave zaštitom kulturno-povijesne baštine kako na horizontalnoj razini, odnosno suradnja između zavoda i županija, tako i na vertikalnoj razini, odnosno suradnja ustanova koje sam naveo s nadležnim ministarstvima na razini entiteta i države BiH. Mi pružamo okvir kako bi ta suradnja mogla prelaziti granice županija i kako bi osnovna svrha, a to je zaštita kulturno-povijesne baštine, bila u što većoj mjeri ispunjena - kazao je Vukoja.

Dodao je kako problema ima, ali ih se shvaća kao izazove kojima se treba baviti i koje treba riješiti na pozitivan način.

- Uz to želimo ukazati na veliki potencijal koje kulturna baština sadrži na više različitih društvenih razina, od one koja se najčešće veže uz kulturno-povijesnu baštinu i njenu, recimo to tako, ekonomsku ili turističku primjenu, ali i do razvijanja svijesti o tome kako je kulturno-povijesna baština vrlo važan segment kulturnog, ali i političkog identiteta svakog naroda i prostora - istaknuo je Vukoja.

Pročelnik Odjela za arheologiju na sveučilištima u Zadru i Mostaru Ante Uglešić kazao je da postoji dovoljan broj stručnih ljudi koji bi mogli provesti plan, odnosno strategiju vezanu za oblast kulturno-povijesne baštine.

- Mislim da imamo kadra i da to treba i dalje razvijati, ali i potaknuti društvenu zajednicu da više zapošljava navedeni kadar. Također bi u svakom značajnijem gradu, općini ovdje u Hercegovini trebalo otvoriti muzejsku zbirku jer to je dio baštine. S druge strane treba potaknuti arheološka istraživanja jer se to sve skupa može jako dobro uklopiti u turističke svrhe, jer je turizam ovdje budućnost svega - kazao je Uglešić.

Istaknuo je također kako veliki problem u Hercegovini predstavlja svijest o kulturno-povijesnoj baštini.

- Često se dogodi da se neki pronalazak namjerno uništi i prije nego arheolozi dođu na mjesto i svakodnevno smo izloženi uništavanju te baštine u Hercegovini i to je najveći problem. Kod naroda praktički treba probuditi svijest da kulturno-povijesnu baštinu treba čuvati - istaknuo je Uglešić.

Okrugli stol održan je u organizaciji Odjela za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i Vlade Zapadnohercegovačke županije.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5038

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1tSFQZnOdlXbPT7toybQtQcekjhqWoA_3?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo