Bosna i Hercegovina     | 04.11.2020. 14:24 |

Općina Stari Grad poduzima mjere za saniranje posljedica pandemije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Posljedice pandemije koronavirusa iz dana u dan sve su veće. Sve više privrednika prestaje sa radom, a radnici ostaju bez posla. Socijalno ugrožene kategorije su u situaciji težoj i neizvjesnijoj nego ikada, a veliki broj nezaposlenih prijeti da i sami budu kategorija socijalnih slučajeva kojima je potrebna pomoć. Zbog svega toga moramo nastaviti podršku lokalne zajednice kao nivoa koji je najbliži građanima i prva je adresa kojoj se građani obraćaju - poručio je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić. 

Naglasio je da je situacija veoma teška te da ga brine slika pustih ulica Starog Grada, zatvorenih dućana i sve veći broj onih koji traže pomoć.

- Reagirali smo na početku ove pošasti interventnim sredstvima za pomoć onima kojima je bila najpotrebnija i uradit ćemo to opet. Nastavljamo sa podjelom finansijske pomoći, prehrambenih paketa i pomoći za nabavku ogrjeva za predstojeću zimu onima koji su socijalno ugroženi, bolesni, nezaposleni. Moramo pomoći građanima sada kad je najpotrebnije da zajedno prebrodimo krizu koju je uzrokovala korona - najavio je Hadžibajrić. 

Nadležne službe intenzivno su radile na terenu i ažurirale spiskove osoba kojima je potrebna pomoć, utvrđivali stvarno stanje i sačinjavali liste prioriteta.

Već je izvršen obilazak porodica kojima je prošle godine Općina Stari Grad osigurala ogrjev tokom zime i sačinjena odluka o pomoći i za predstojeću zimu. Ukupno 32 porodice dobit će po 300 KM za nabavku ogrjeva, a isplata ovih sredstava je već počela.

Svjesni teške situacije na terenu i stanja u kojem se nalaze socijalno ugrožene porodice, saradnici općinskog načelnika poručuju da će nastaviti pomoć građanima bez obzira na pokušaje pojedinaca da ovakav rad obezvrijede i predstave u pogrešnom svjetlu.

Kako bi novi krug pomoći socijalno ugroženim osobama obuhvatio i one koji se eventualno ne nalaze u postojećim evidencijama nadležnih službi, Općina Stari Grad otvara telefone za prijave ugroženih porodica sa područja Starog Grada.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo