Bosna i Hercegovina     | 04.11.2020. 16:02 |

Džaferović zahvalio za sve što je Pakistan do sada činio za BiH (VIDEO)

FENA Hana Imamović

ISLAMABAD, 4. novembra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sumirao je u razgovoru za Fenu prvi dan posjete prijateljskoj zemlji Islamskoj Republici Pakistan posebno naglašavajući mogućnosti širenja međusobne saradnje.

U pitanju je uspješna posjeta kako i dolikuje državama koje su prijatelji bez otvorenih pitanja te su ga dužnosnici i dočekali u prijateljskoj atmosferi.

Napomenuo je da je tokom sastanka s ministrom vanjskih poslova Pakistana Makhdoomom Shahom Mahmoodom Qureshijem i premijerom Pakistana Imranom Kahnom analizirao sveukupne odnose s naglaskom na potrebu jačanja ekonomske saradnje, javlja izvještač Fene iz Islamabada.

Sadašnji nivo vanjskotrgovinske razmjene iznosi svega 4,5 miliona eura. Takva robna razmjera je zanemariva, kaže Džaferović, u odnosu na potencijal koje zemlje imaju.

Džaferović je zahvalio pakistanskoj Vladi i premijeru na svemu onome što je ta država do sada činila za BiH posebno izražavajući zahvalnost za njihovu pomoć tokom rata u BiH, ali su joj i nastavili pomagati nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanja rata.

Analizirani su i ugovorni odnosi jer se bilateralni odnosi uređuju ugovorima između država te je stoga danas zaključen Sporazum o readmisiji kao i Memorandum o razumijevanju u oblasti nauke i tehnologije, a koje je po ovlaštenju Predsjedništva BiH uime države potpisao ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zahvalio je Vladi Pakistana koja je omogućila zaključivanje tog ugovora, a i to je rezultat prije svega prijateljskih odnosa između dvije države.

Kako kaže predsjedavajući, kada odlazi u druge države uvijek organizira razgovor s osobljem Ambasade BiH i bh. građanima koji žive u Pakistanu te je danas i upoznao brojne ljude koji su u Pakistan došli iz različitih razloga i iz raznih su krajeva BiH.

Poručio im je, navodi, da budu čestiti i lojalni građani države u kojoj žive te da čuvaju sjećanje na domovinu te da je nikada ne zaborave i održavaju čvrste veze s BiH.

Drugog dana posjete Islamskoj Republici Pakistan Džaferović će se susresti s predsjednikom Pakistana Arifom Alvijem i predsjednikom Parlamenta Asadom Qaiserom.

Pogledajte https://fena.ba/video/5043/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1MwDKzUu8sGVT8yXYToKnbV5JgvsjFMT6?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom