Kultura     | 05.11.2020. 10:55 |

Online izdanje 9. Sarajevo International Guitar Festivala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. novembra (FENA) - Sarajevo International Guitar Festival koji je misiju njegovanja umjetnosti klasične gitare započeo još 2011. godine, deveto po redu izdanje prezentirati će u nešto drugačijoj - online formi. 

Usljed novonastalih okolnosti prouzrokovannih pandemijom Covid-19, Festival će vrata široj javnosti otvoriti putem digitalnih sadržaja, koji će poklonicima gitarističke umjetnosti omogućiti da vrhunskim umjetničkim doživljajima pristupe iz udobnosti svoga doma.

Premda Festival neće značajnije mijenjati svoju koncepciju, te će i ovaj put ponuditi raznovrstan koncept  sačinjen od internacionalnog takmičenja u no-age kategoriji, koncerata i masterclass radionica, direkcija je odlučila prilagoditi format trenutnim potrebama i interesu javnosti. 

U vrijeme kada je kulturno-umjetnička scena u potpunosti ruinirana dešavanjima preouzokovanim pandemijom, Festival će nastojati osvježiti muzički život s pet online koncerata mladih EuroStrings Artista koji će se organizirati tokom novembra i decembra. 

Umjetnici koji će se predstaviti sarajevskoj javnosti u okviru 9. Sarajevo Intrenational Guitar Festivala su: Carlo Curatolo (Italija), Maja Kralj (Slovenija), Pablo Menéndez (Španija), Pavel Ralev (Bugarska) i Zsombor Sidooa (Mađarska).

Edukativni segment, jednako bitan koncepciji Festivala, neće izostati niti ovaj put, a njegov zaštitni znak biti će crnogorski gitarista svjetske reputacije Goran Krivokapić. On će svoje dugogodišnje umjetničko umijeće, oblikovano na svjetskim koncertnim podijima, podijeliti sa talentiranim EuroStrings umjetnicima, a sve s ciljem ukazivanja na važnost kvalitetne muzičke edukacije i prenošenja znanja na mlade, perspektivne naraštaje. 

Sve festivalske evente javnost će moći pratiti putem oficijelne FB stranice - Sarajevo International Guitar Festival, saopćeno je iz Press službe Festivala. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo